2023. március 22. - Beáta, Izolda
EUR : 391.74
USD : 364.51
Időjárás ikon15°

Tüzet raktak a migránsok a kelebiai templom bejáratánál

December 25-én éjszaka migránsok hatoltak be a délvidéki, kelebiai templom udvarába, átlépve a zárt kovácsolt kaput, és a templom főbejáratában pár centiméterre a 85 éves lakkozott tölgyfaajtó mellett tüzet raktak. A kelebiai plébános és a hívek attól tartanak, hogy a migránsok egyszer rájuk gyújtják a templomot.

Reggel a felújított, tiszta templom füsttel várta a szent családot ünnepelni jött híveket - írja Facebook-bejegyzésében Paskó Csaba. A kelebiai plébános a rendőrséget is értesítette, a helyszínelést elvégezték, és azt ígérték, a jövőben gyakrabban járőröznek a templom környékén.
 
A kovácsolt kapu kívülről benyúlva könnyen kinyitható, a kerítés pedig alacsony, be lehet rajta mászni - mutatta Paskó atya. Erős füstszag lengte be vasárnap reggel a templomot - magyarázta a kelebiai plébános. Paskó Csaba szerint mindenki megijedt, hogy valami ég, végül megtalálták a füst forrását.
 
Vasárnapra, vagyis karácsony másnapjára virradóra, feltételezhetően migránsok egy csoportja az ónos eső elől menekülve, összegyűjtötte a nagyobb faágakat és fadarabokat a kelebiai templom udvarában, és a 85 éves tölgyfa-templomajtó tövében gyújtottak tüzet. Reggel egy nagy vödörnyi hamut gyűjtöttek össze, tehát megvolt a veszélye annak, hogy kigyullad a tölgyfaajtó, illetve lángra lobban az egész kelebiai templom.
 
Paskó atya szerint azért megdöbbentő a mostani eset, mert ezt a templomot a kelebiai hívek 85 éve emelték, és sorsát a szívükön viselik.

„Gyakorlatilag csak a szerencsénken múlt és pár centin, hogy nem kapott tűzre a tölgyfaajtó, és ha a tölgyfaajtó tüzet kap, a lakkozott tölgyfaajtó, akkor onnantól kezdve a tüzet semmi nem tudja megállítani, hiszen a templom belseje, a belső faszerkezet, a szőnyegek, a padok, hogyha tüzet kapnak, akkor ezt a templomot a Jóisten se tudja megmenteni a leégéstől.”


 A templomudvarban már korábban is jártak migránsok - panaszolta a plébános.
 
Frányó Anna sekrestyés nemrégiben azon kapott rajta egy csoport illegális bevándorlót, hogy a templomkertben a ruháikat szárították. Rendszeresen járnak be a telefonjaikat is feltölteni.
 
„Jött a Hubert Anti bácsi, azt mondja, az udvarban vannak a migránsok, menjek vele vissza. Ő meg a traktorral jött erről valahonnan. Akkor jöttem, és mondtam, nekik, hogy mars kifelé. Akkor az egyik onnan a falból húzta ki a töltőt. Töltötte a telefonját.”
 
A kelebiai plébános és a hívek attól tartanak, hogy a migránsok egyszer rájuk gyújtják a templomot.
 
Forrás: pannonrtv.com

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató