2022. január 17. - Antal, Antónia
EUR : 354.74
USD : 309.6
Időjárás ikon

Ciprus az Európai Uniótól kér segítséget a migránsok elhelyezéséhez

Idén összesen 12 ezer migráns érkezett Ciprusra, túlzsúfolt a regisztrációs központjuk.


 
Ciprus arra kérte az Európai Unió tagállamait kedden, hogy nyújtsanak azonnali segítséget a migránsok elhelyezéséhez, tekintettel a szigetország regisztrációs központjainak túlzsúfoltságára. Csak októberben és novemberben négyezer migráns érkezett Ciprusra – mondta Nikosz Núrisz belügyminiszter az állami rádióban.

Az év eleje óta 12 ezer migráns érkezett a Ciprusi Köztársaságba, többségük a sziget török fennhatóság alatt álló, szakadár északi részéből, az Észak-ciprusi Török Köztársaságból.
2020-as uniós statisztikák szerint lakosságarányosan Cipruson adták be a legtöbb menedékkérelmet az Európai Unióban. A belügyminiszter elmondta: az embercsempészek 300-500 eurót kérnek azért, hogy a sziget északi részéről eljuttassák a migránsokat a Ciprusi Köztársaság területére.

Núrisz nyomatékosan arra kérte az uniós országokat, hogy vegyenek át migránsokat Ciprustól.

„Ferenc pápa legutóbbi ciprusi látogatása alkalmával leckét adott az Európai Uniónak szolidaritásból” – hangsúlyozta a tárcavezető. A Vatikán december elején a pápalátogatás alkalmával ötven migránst fogadott be a szigetországból. Ciprus északi és déli részét tizenegy kilométer hosszú szögesdrót kerítés választja el egymástól. A határzár a megosztott főváros, Nicosia nyugati részén áll.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató