2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Így reformálná meg az ellenzék az egészségügyet

A jobbikos Lukács László György például visszavonná az egészségügyi dolgozókat érintő új, szolgálati jogviszonyt.


 
Az ellenzéki összefogás három politikusa ismertette, hogy milyen változtatásokat hoznának az egészségügyben kormányváltás esetén – írta meg az Index. 

A DK egészségpolitikusa, Komáromi Zoltán szerint a járvány és az elmúlt másfél év megmutatta, mit tett a kormány 11 év alatt az egészségügyben. Komáromi úgy fogalmazott: „emberéletekkel fizetünk ezért”.  A Jobbik politikusa, Lukács László György bejelentette, hogy az egységes ellenzék

kormányváltás esetén visszavonná az egészségügyi dolgozókat érintő új, szolgálati jogviszonyt,

valamint tovább emelné a béreket, elsősorban a szakdolgozóknál. Kifejtette azt is, hogy egy önálló egészségügyi minisztériumot hoznának létre, amitől azt várják, hogy önmagában képes legyen javítani az egészségügy mutatóit, a dolgozókkal közvetlenebb kommunikációt hozzon és jobb viszonyokat teremtsen.

A Momentum egészségügyi szakértője, Havasi Gábor hangsúlyozta, az a céljuk, hogy minden magyarnak biztosítsák az ahhoz való jogot, hogy ne csak a magánegészségügyi intézményekben legyen elérhető az európai színvonal. Havasi, aki a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka, több tervet is felsorolt:

A hatékonyság növelésével akár már rövid távon jelentősen csökkentenék a várólistákat.
Megelőzéssel, korai felismeréssel növelnék a daganatos betegek gyógyulási esélyeit.
Átmenetileg, a várólisták ledolgozásáig, megfelelő minőségbiztosítási garanciák mellett megszüntetnék a teljesítménykorlátozó intézkedéseket.
Egyszeri jelentős, majd éves, az átlagot meghaladó szakdolgozói béremelést biztosítanának.
Bővítenék a szervezett szűrővizsgálatok rendszerét, államilag fizetett szabadnapokat adnának a szűrővizsgálatokra.
Az egész országra kiterjesztenék a képalkotó vizsgálatok kapacitásbővítését.


Az ellenzéki összefogásnak ez volt a héten a harmadik programbemutatója, először a szociális területet, majd a gazdaságot érintő terveiket vázolták.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató