2022. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.5
USD : 369.4
Időjárás ikon19°13°

Itt a vége: A Medián kivégezte friss felmérésében Márki-Zayt, hatalmas Fidesz előny

A Fidesz 5 százszázalékponttal vezet az ellenzéki összefogás előtt a teljes szavazó­korú népesség körében – ezt mutatja a Medián közvélemény-kutató cég friss, a HVG számára készült decemberi felmérése.

A Medián szerint az előválasztás óta lankadni látszik az ellenzék lendülete: az októberben kimutatott holtverseny után decemberben a teljes szavazó­korú népesség körében újból 5 százalékpontnyi Fidesz-előnyt mértek. A teljes szavazó­korú népesség 63 százaléka szerint a Fidesz újból megnyeri a választást, ezt még az ellenzéki listára szavazók 32 százaléka is így véli.

A szavazókorú népesség 39 százaléka a Fidesz-KDNP listájára, 35 százalékuk a közös ellenzéki listára szavazna. A biztos szavazók körében szinte egyformán áll a két tábor, a Fidesz-KDNP listájára 44 százalék, az ellenzékre 45 százalék szavazna. A Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága 6 százalék, a Mi Hazánk Mozgalomé pedig 5 százalék a biztos szavazók körében.

Az egyes társadalmi-demográfiai csoportok között éles határvonalak húzódnak. Az iskolázottabbak, a jobb módúak és a 40 alattiak körében utcahosszal vezet az ellenzék. Az alsóbb jövedelmi szintekhez tartozók, az alacsonyabb szintű végzettséggel rendelkezők, valamint a kisebb településen élők döntő többsége a Fidesz-KDNP listájára szavazna.

„Mindent egybevetve, negyedévvel a választás előtt a magyarok többsége úgy érzi, hogy »általában véve az országban«️ rossz irányba mennek a dolgok, kizárólag a Fidesz hívei látják ellenkezően, de még nekik is több mint egytizedük (12 százalék) borúlátó” – írta Hann Endre, a Medián igazgatója.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató