2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Putyin és Lukasenko egyeztetett: orosz-fehérorosz hadgyakorlatot tartanak tavasszal

Oroszország és Fehéroroszország közös hadgyakorlatot tervez 2022 februárjában vagy márciusában - számolt be az MTI Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szentpétervári találkozójáról.

A fehéroroszországi területen tervezett hadgyakorlatra a Nyugat és Moszkva között korábban nem látott feszültségek közepette kerül sor, miközben Oroszország azt követeli, hogy a NATO ígérje meg: nem veszi fel tagjai közé a mindkét országgal szomszédos Ukrajnát.

Kijev egy esetleges invázió tervével vádolja Oroszországot, amit Moszkva tagad.

Lukasenka kérte Putyint, hogy ne állítsák le a kétoldalú katonai és hadiipari együttműködést. Sürgette, hogy tartsák meg a hadgyakorlatot, egyebek mellett amiatt, hogy folytathassák a fehérorosz katonák kiképzését a Moszkvától vásárolt új haditechnika kezelésére.

A fehérorosz védelmi minisztérium szerdán bejelentette, hogy orosz és fehérorosz vadászgépek közösen járőröztek a "határ mentén". A közlemény nem tért ki arra, pontosan milyen területeket érintett a járőrözés. Az orosz-fehérorosz államszövetségnek közös határa van az Európai Unió több tagállamával - közöttük Lengyelországgal -, valamint Ukrajnával.

Putyin meggyőződését fejezte ki, hogy a két ország között elfogadott huszonnyolc szövetségi program megvalósítása jobb feltételeket teremt mindkét ország gazdaságának fejlődése számára. Emlékeztetett, hogy a koronavírus-világjárvány első évében, 2020-ban közel 17 százalékkal csökkent a két ország közötti áruforgalom, 2021-ben viszont már 36 százalékkal nőtt.

Lukasenka megjegyezte, hogy az országa ellen bevezetett szankciók és a járvány ellenére idén nőtt a fehérorosz hazai össztermék, és ebben nagy érdeme van Oroszországnak. A fehérorosz vezető köszönetet mondott az orosz elnöknek a támogatásért.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató