2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Az ünnepek alatt is folyamatos a migrációs nyomás a déli határon

Egy nap alatt ismét több száz bevándorlót állítottak meg a rendőrök és a katonák a déli határnál. A bűnözők egyre szervezettebbek és gyakran megpróbálják megtéveszteni a hatóságokat, de ez nem mindig sikerül. Kikunmajsánál egy csempészautó nekicsapódott egy fának szerda délelőtt. A kocsit feltehetően egy embercsempész vezette, aki hat migránst próbált Európába juttatni illegálisan – hszámolt be az M1 Híradója.

Idén itthon már 2500 embercsempészt fogtak el a hatóságok, és ez a szám napról napra nő. Kedden egyetlen nap alatt 222 migránst fogtak el a hatóságok a déli határnál. Jánossomorján egy moldáv férfi autójában 19 illegális migránsra bukkantak a rendőrök. Az elmúlt éjjel pedig Ferencszállás közelében bukott le egy észak-macedón férfi, aki 17 határsértőt csempészett Magyarországra.

A határsértők gyalog is próbálkoznak. Ásotthalomnál egy 22 fős csoporttal szemben kellett intézkedniük a rendőröknek szerdán. A fiatal férfiak nem tudták igazolni magukat. A magyar kormány szerint a migrációt nem elősegíteni kell, hanem megállítani, és nem szabad elvonni a nemzetek jogát, hogy maguk döntsék el, kiket akarnak beengedni és kikkel akarnak együtt élni – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Az év végén sem enyhül a migrációs nyomás. A szolgálatot teljesítő rendőrök 2021. december 28-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 222 határsértőt tartóztattak fel és 133 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben. Bakondi György hozzátette: a migránsok Szerbia, Románia, Ukrajna és Horvátország felől is érkeznek. Rendszeresen átvágják a kerítést vagy alagútásással és más módszerekkel is próbálkoznak.

A migránsok egyre agresszívebbek és egyre nagyobb csoportokban próbálkoznak

– jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára nemrég Röszkén.

Legutóbb éppen néhány napja okozott kisebb pánikot a szerbiai Kelebia településen, amikor karácsony másnapján majdnem felgyújtották a templomot a migránsok. A templom bejárata mellett, a faajtó tövében gyújtottak tüzet. Az erős füstszag belengte a környéket: néhány centiméteren múlt, hogy nem történt tragédia.

A környéken élők szerint a templomudvarban már korábban is jártak migránsok. Előfordult, hogy az illegális bevándorlók a templomkertben szárították a ruháikat, és rendszeresen járnak be azért is, hogy a kültéri konnektoroknál feltöltsék a mobiltelefonjaikat.

 

(Híradó)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató