2022. szeptember 29. - Mihály
EUR : 411.26
USD : 430.37
Időjárás ikon15°11°

Belgium: Törökök és afgánok csaptak össze karácsonykor - 19 főt letartóztattak a rendőrök

Aggodalmat okoznak a rendszeres összecsapások, verekedések, késelések a migránsok között, elsősorban is a belgiumi török közösség tagjai és az afgán menedékkérők között - számolt be csütörtökön a The Brussels Times című hírportál.

A hírportál a karácsony napján a nyugat-belgiumi Genkben késeléssel végződött összetűzésről tudósított. 

A késelés után egy 18 éves helyi férfi pedig kórházban lábadozik.

AZ ÖSSZECSAPÁSOK RÉSZTVEVŐI GYAKRAN KISKORÚ MENEKÜLTEK, AKIK ÉLETKORUK MIATT NEM TOLONCOLHATÓK KI AZ ORSZÁGBÓL

- emlékeztetett a brüsszeli lap, de leszögezte, hogy a legutóbbi késelésnél - bár a gyanúsítottat hivatalosan kiskorúként regisztrálták - a nyomozás során kiderült, hogy valójában felnőtt.

A hírlap rámutatott, hogy Belgiumba legnagyobb számban afgánok érkeznek, akiknek 60 százaléka kísérő nélküli kiskorú. Ugyanakkor egyre többször fordul elő, hogy felnőtt afgánok különböző előnyök megszerzése végett kiskorúként regisztráltatják magukat, ezért a hatóságok több esetben csontvizsgálatot végeznek.Sammy Mahdi migrációért és menekültügyért felelős belga kereszténydemokrata miniszter e vizsgálatok felgyorsítását kezdeményezte minap a belga parlamentben. Mahdi szerint az embercsempészeket többször a kiskorú menekülteknek járó mintegy 3500 eurós évi támogatásból fizetik ki, ezért a miniszter bejelentette, hogy jövő évtől csak az összeg egynegyedét folyósítják, a többit a gyermekgondozás költségeinek fedezésére fordítják.

Marino Keulen a limburgi tartományban található Lanaken polgármestere azt nyilatkozta a De Standaard napilapnak, hogy a helyi menekültközpontban "az afgánok sok gondot okoznak".
"Időről időre betörnek egy ablakot, vagy összezúznak néhány bútort. Ez elbátortalanítja a személyzetet, akik közül néhányan már fel is mondtak" - mondta Keulen.

Sammy Mahdi a napilapnak adott nyilatkozatában ezt azzal magyarázta, hogy az afgánok kevésbé iskolázottak, mint iraki vagy szír menekülttársaik, ráadásul ezek a közösségek nem is jönnek ki jól egymással".

A miniszter az is kijelentette, hogy

JOBB LENNE, HA A MENEDÉKKÉRŐK, BELEÉRTVE A KISKORÚAKAT IS, ADDIG VÁRAKOZNÁNAK A HATÁRNÁL, AMÍG HIVATALOSAN MENEKÜLTSTÁTUSZT NEM KAPNAK

.A menedékkérők mintegy kétharmada nem jogosult a nemzetközi védelemre. De ha egyszer már az európai határokon belül vannak, nem lehet őket eltávolítani"- tette hozzá Mahdi.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató