2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

The New York Times: Kaczynski és Orbán az európai kemény jobboldal inspiráló alakjai lettek

A lap vendégszerzői szerint amennyiben Európa szuverenista, jobboldali vezetői sikerrel járnak, véget érhet a liberális demokrácia eddig ismert korszaka,- tudósít a mandiner.hu.

A The New York Times vendégszerzője cikkében kifejti, hogy Kaczynski és Orbán az európai kemény jobboldal inspiráló alakjaivá váltak, eközben pedig a szuverenitás, mint a politikai cselevés szervezőelve, újra előtérbe került.

A cikk főként a lengyel folyamatokra fókuszál, de kiemeli, hogy a Brexit és Donald Trump elnöksége is a szerinte megkopott nemzeti dicsőség helyreállítására történő kísérletnek számítottak. Hangsúlyozza továbbá, hogy a magyar és a lengyel vezetők példát mutatnak Éric Zemmournak és Marine Le Pennek Franciaországban, illetve Matteo Salvininek és Giorgia Meloninak Olaszországban

A szerzők – Karolina Wigura és Jaroslaw Kuisz – kiemelik, hogy az említett politikusok – a rengeteg különbség ellenére – rendelkeznek egyértelmű közös nevezővel:

a nemzeti sértettséget építeni a kontinentális kohézió rovására.

Az írás végül kijelenti, hogy amennyiben az említett jobboldali vezetők sikerrel járnak, véget vethetnek a liberális demokrácia általuk is ismert nyugati modelljének.

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató