2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Dobrev bejelentette: 2022-ben a Fidesz megkísérli elcsalni a választásokat

2021 végének közeledtével közéleti szereplőket kért az ATV arra, hogy értékeljék az év legfontosabb világ-és belpolitikai eseményeit, valamint jövő évre vonatkozó politikai és személyes ambícióikról is meséljenek. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője szerint az előválasztás az ellenzék régen látott megerősödését hozta.

Mi volt ön szerint 2021 legfontosabb világpolitikai és belpolitikai eseménye?

2021 legfontosabb világpolitikai eseményének azért tartom a Capitolium elvetélt ostromát és Joe Biden elnökké választását, mert a világ legerősebb demokráciáját ért durva támadás, és nem csupán nekünk, magyaroknak, hanem a világ minden demokratája számára óriási megkönnyebbülést jelentett, hogy az amerikai demokrácia győzött, és a demokrácia ellenségei vereséget szenvedtek. Hatalmas erőt adott ez a győzelem a demokrácia híveinek, így a magyarországi ellenzéknek is.

A legkiemelkedőbb belpolitikai esemény minden kétséget kizáróan az előválasztás volt, amelynek során az ellenzék a demokratikus versengés mellett meg tudta mutatni egységét és elszántságát a mai zsarnoki hatalom legyőzésében. Az előválasztás győztesei – Márki-Zay Péter és a 106 választókerületi jelölt az összes ellenzéki párt támogatását maga mögött tudva 2010 óta soha nem látott eséllyel tudja Magyarországot a nemzet egészének a javára fordítani, a demokrácia intézményeit újjáépíteni.

Kik kerültek ki megerősödve és kik meggyengülve ebből a rendkívüli évből?

Pontosan az előválasztás volt az, amely a magyarországi ellenzéket régen látott megerősödését hozta, és immár csak rajtunk, ellenzéki kihívókon, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltön, a 106 képviselőjelöltön, és rajtunk, az ellenzéki pártok vezetőin múlik, hogy az előválasztás lendületét győzelemre tudjuk-e váltani. Amennyiben törekvésünk sikerre vezet, a legnagyobb vereséget minden kétséget kizáróan Orbán Viktor könyvelheti el.

A második karácsonyunkat töltöttük a koronavírus árnyékában, többet tudunk, mint egy évvel ezelőtt, de még mindig köztünk van a vírus. Mit gondol, milyen hatással van a magyar és általában az európai társadalomra, hogy már második éve a mindennapunk része a világjárvány?

A pandémiáról mindent elmondtak már szakértők, politikusok. Lassan megtanulunk együtt élni a vírussal, amely csak nem akar eltűnni az életünkből. Legjobban a gyerekeket sajnálom, hiszen ők a két esztendőt lényegesen hosszabbnak élik meg, mint a felnőttek, őket mindenki másnál rosszabbul érinti a járvány, miközben egyetlen percre sem szabad megfeledkezünk a gyászról, amelyet a COVID-19-ben elhunyt barátaink, gyakran rokonaink miatt érzünk. Különösen fájdalmas, hogy a kormány győzelmi harsonája közben is tudjuk, hogy Magyarország tragikus és bűnös okból a világelsők egyike az elhunytak számát tekintve. Rendkívüli figyelmet érdemeltek volna a kormányzat részéről azok a munkavállalók, akik a vírus következtében elveszítették munkájukat, megélhetésüket, és azok a kisvállalkozók, akik kormányzati segítség híján csődbe jutottak, magukkal rántva a náluk dolgozók százezreket.

Az lenne az üzenetem minden honfitársamnak, hogy akik még nem tették, sürgősen olttassák be magukat az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák valamelyikével, és akiknek már van két oltásuk, sürgősen kérjék a harmadikat is. Tudom, hogy vannak, nem is kevesen, akik nem hisznek a vakcinákban, csakhogy a számok makacs dolgok: a beoltottak is megkaphatják ugyan a fertőzést, a túlélés esélyük sokszorosa azokhoz képest, akik nem olttatták be magukat.

Mit vár a 2022-es parlamenti választásoktól?

A 2022-ben sorra kerülő választásokat a Fidesz megkísérli elcsalni. Ha kellően odafigyelünk és minden szavazókörben lesz legalább két, ellenzék által delegált szavazatszámláló, akkor a választás napját nehezebb lesz elcsalni. Óriási szükségünk lesz tehát kellő számú, felkészült, és az igazságért harcolni tudó szavazatszámlálóra, és persze szükségünk lesz rengeteg szavazatra, sokkal többre, mint amennyi a Fidesznek lesz. Ehhez rengeteg munkára, összehangolt kampányra, erős és egységes ellenzékre lesz szükség. Most az előkészületeknél tartunk, és természetesen megértem a kormányváltó magyarok közösségének a türelmetlenségét is. Azt kérem, támogassanak, segítsenek bennünket a jövőben is, és ez esetben a siker, amely Magyarország egészének a sikere lesz, nem maradhat el.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató