2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Donáth: Válságba került a liberális demokrácia modellje

Választ kell adnunk arra, hogy a NER után hogyan állítjuk vissza a jogállamiságot.

„A 2020-as évek kihívása, hogy a liberális demokrácia modelljét megújítsuk, mert válságba került. A liberális demokrácia intézményközpontú szemlélete eltávolította az embereket a politikától, és olyan populisták előretöréséhez vezetett, akik ezt felismerve és kihasználva az elitellenesség álcája mögé bújva polarizálják társadalmainkat.

Ha konkrétan Magyarországot nézzük, itt is tetten érhetjük az intézményközpontúság kudarcait. A rendszerváltás után annyira felerősödött ez a szemlélet, hogy a legfontosabb kérdéseket politikusok helyett elsősorban nem politikai funkciót megvalósító intézmények döntöttek el. Ez az intézményközpontúság billent át aztán egy személyközpontúbb paradigma oldalára 2010 után – a legextrémebb szélsőségig. Nekünk úgy kell megújítanunk a liberális demokrácia modelljét, hogy közben nem térhetünk vissza azokhoz a kudarcokhoz, amik megágyaztak a mostani rendszernek. Ehhez szerintem kulcsfontosságú annak a belátása, hogy a közösségi élmény és (bizonyos mértékű) személyközpontúság fontos igény a politikára vonatkozóan, ez alapján kell továbbgondolni a liberális demokrácia modelljét. Politikai innováció nélkül

esélyünk sincs a társadalmi békére.

A jogállamisági kérdésekkel sokat foglalkoztam európai parlamenti munkám során is. Az általam elképzelt jogállamiságnak, egy az európai értékekkel összhangban álló, az európai demokráciákban illő berendezkedésnek kell lennie. Viszont ennél sokkal nagyobb a feladatunk. Választ kell adnunk arra, hogy a NER után hogyan és miként állítjuk vissza a jogállamiságot. Nem egyszerűen szakpolitikai programot kell ajánlanunk, újra kell gondolnunk az egészet: mit jelent egy átlagember életében a jogállamiság és annak hiánya? Milyen lenne egy ideálisan működő 21. századi jogállam? Hogyan reflektálunk a jogállam 21. századi kihívásaira?

Létezik egyáltalán a jogállamiságnak egy univerzálisan elfogadható mércéje?

Sokan azt gondolják, hogy ezekre válaszolni nem a politikusok dolga. Pedig de: az ilyen politikai filozófiai kérdésekről szóló vitákban a politikusoknak is aktívan ki kell venniük a részüket. Ilyen kérdéseket kell tudnunk megválaszolni, ha tényleg rendszerváltást akarunk.”- írta Donáth Anna a Facebookon.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató