2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Francia nagykövet: Macron célja az volt, hogy megértse az ellenzéket

Pascale Andréani szerint Macron és Orbán megbeszélésén nagyon jó volt a hangulat, „a légkör szívélyes volt”.

 
 
Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete interjút adott annak kapcsán, hogy január elsejétől országa veszi át fél évre az Európai Unió soros elnöki posztját. Az interjúban a nagykövetasszony többek között beszélt arról, hogy milyen volt a légkör Emmanuel Macron és Orbán Viktor budapesti találkozóján, valamint, hogy miért találkozott Macron és a magyarországi ellenzék.

„A légkör szívélyes volt, jó volt a hangulat, hiszen Orbán Viktor és Emmanuel Macron már régóta ismerik egymást, sokszor találkoztak az Európai Tanács ülésein” – jelentette ki a nagykövetasszony. Pascale Andréani megjegyezte, hogy a két vezető hosszasan beszélgetett egymással, „a munkaebéd tovább is tartott a tervezettnél”. „Több téma is szóba került, a közelgő francia soros uniós elnökség de Magyarország és a magyar történelem is.

Macron elnök nagyon örült, hogy ellátogathatott Magyarországra,

elsősorban a visegrádi csúcstalálkozó miatt, valamint az Orbán Viktor kormányfővel való találkozó miatt is” – fejtette ki a nagykövet.

Miért találkozott az hazai baloldallal is?

A kérdés kapcsán a nagykövetasszony kifejtette; „Macron elnöknek az volt a célja, hogy

meghallgassa és megértse az előválasztáson részt vett ellenzék képviselőit”.

„Európai országok vagyunk, közel állunk egymáshoz, tehát fontos, hogy ne avatkozzunk be egymás belpolitikájába, de találkozzunk annak résztvevőivel, megértsük egymást” – magyarázta. Elmondta, hogy ő is találkozott már Márki-Zay Péterrel és Dobrev Klárával is, valamint Donáth Annával. „A feladatom az, hogy megértsem, mi történik, mit gondolnak a magyar emberek, hogyan látják például az Európai Uniót, milyen kritikákat fogalmaznak meg.

Az ellenzéki szereplők mellett természetesen fideszes barátainkkal is szoktam találkozni.”

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató