2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Kínában nyilvánosan megszégyenítik a Covid-szabályok megsértőit

Kína lassan tényleg mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaszorítsa a koronavírus-járvány terjedését az országban. Néhány helyen már a lakosság megfélemlítésétől sem riadnak vissza.
A kisebb szabálysértésekért többnyire pénzbírság jár, a nagyobbakért akár börtönbüntetés, ám a Kuanghszi tartományban található három és félmillió lakost számláló Baisében már a nyilvános megszégyenítés is egy módszer.

A minap került nyilvánosságra egy felvétel, amelyen négy, tetőtől talpig beöltöztetett embert vezetnek végig egy utcán – írja a Bild.

Mivel a „bűnösök” arcát nem lehet felismerni, fényképes táblákat viselnek a nevükkel együtt. A Guangxi News arról ír, hogy a négy embert azzal is megvádolták, hogy illegális bevándorlókat szállítottak.

Egy másik videón tíz ember látható, amint egy teherautóval áthajtanak Jingxi város főutcáján. Az emberek védőruhában vannak, a jármű előtt és után szirénázó rendőrautók közlekednek. Nevüket és szabálysértéseiket hangszórón keresztül mondják be a lakosságnak.

A kamion ketrece, amelyben láncra vannak kötve az emberek, egyébként állatszállításra szolgál. A nem mindennapi lépéseket a Kínai Kommunista Párt tulajdonában lévő Beijing News is keménynek tartja, állítása szerint az intézkedés súlyosan sérti a jogállamiság szellemét.

Kínában azért is tesznek ilyen szigorú lépéseket a járvány megfékezése érdekében, mert a legtöbb tudós szerint a hagyományos kínai vakcinák nem hatékonyak az új omikron-változat ellen, az ország pedig nem kér a nyugati oltóanyagokból.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató