2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Magyarország felkerült a világ hadiiparának a térképére

Magyarország felkerült a világ hadiiparának a térképére, és a haderőfejlesztés tekintetében is a NATO-ban az elit klubba tartozik – hangsúlyozta a PestiSrácoknak adott interjúban Maróth Gáspár, megjegyezve: az elmúlt öt-hat év eredményei, amelyre már több mint 12 ezer milliárd forintot költöttek, valóban elég látványosak. A védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos felidézte: 2016-ban egy nagyon szűk grémiummal indították el a haderőfejlesztést  egy emblematikus tiszti kar irányításával, időközben pedig  a szakmai program három-négyszerese lett annak, mint amire  a kezdetekben számítottak. – Az első eredményekkel 2018-ban tudtunk előállni, ez volt a helikopterek megvétele, illetve szintén ekkor következett a nehéz páncélosok beszerzése is […] 

A következő nagy haderőfejlesztési ugrás pedig a Magyar Honvédség gerincének, tehát a vezetésirányítási, digitális adatképátviteli irányítási szoftvereinek és rádiótechnikai eszközeinek a harmonizált megteremtése 

és ennek a rendszernek a leghatékonyabbá tétele az operáció szempontjából – magyarázta Maróth Gáspár. A sikerek közé sorolható az is, hogy a Magyar Légierő Gripen C/D vadászrepülőgépe hamarosan modern levegő-levegő rakétákkal lesz felfegyverkezve, így a nemzet harci flottája megfelelhet majd a XXI. század legmagasabb követelményeinek – fűzte hozzá.

A kormánybiztos ugyanakkor rámutatott: 

messze nem vagyunk kész az ország szuverenitása tekintetében fontos védelmi képesség kiépítésével, még nem készültünk fel mindenre, ami a történelemben várhat ránk a következő években.

 – Meglátásom szerint – folytatta – nagyjából az egyharmadánál tartunk jelen pillanatban. Szeretnék tíz év múlva minden magyar ember szemébe nézni egyenesen, miszerint ma, amikor a békeidőben megtehettünk mindent, akkor meg is tettünk. A lehető legnagyobb biztonságuk és az ország szuverenitásának biztosítása érdekében. Ezeket a feladatokat nem lehet az utolsó pillanatra hagyni – húzta alá.

Forrás: PS, MNO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató