2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Egyre nő a migrációs nyomás Horvátország határainál

Növekedik azon Európába igyekvő afgánok száma, akik inkább a biztonságosnak számító a balkáni útvonalat választják a Földközi-tenger helyett.

Egyre több afgán migráns érkezik a horvát határhoz Bosznia-Hercegovina irányából, abban reménykednek ugyanis, hogy Horvátországon keresztül – mivel uniós tagállam – bejuthatnak az Európai Unióba – írja a Politico. A brüsszeli lap szerint egyre több migráns érkezik a Balkánon keresztül, mert ez az útvonal sokkal biztonságosabbnak bizonyul, mint a Földközi-tengeren áthajózni. A határon dolgozók arra figyelmeztetnek: a helyzet hamarosan újabb humanitárius katasztrófát eredményezhet. 

A Politico emlékeztet: az elmúlt három évben a menedékkérelmet benyújtók zöme a bosnyák-horvát határon afgán migráns volt, akiket hiába toloncolnak vissza illegális határátlépés miatt, a legtöbben újra benyújtják menedékkérelmüket a határ másik pontján. 

A horvát kormány elismerte, hogy a fokozódó migrációs nyomás miatt szigorúbb intézkedésekre van szükség. Ezt indokolja az is, hogy Boszniában a közelmúltban több migránstábort is bezártak. 

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató