2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Orosz zászlót égettek Kijevben - Videó

A Sztepan Bandera nacionalista vezér születésének 113. évfordulója alkalmából január 1-én a kelet–ukrajnai Poltavában rendezett felvonuláson orosz zászlót égettek a résztvevők, számolt be az esetről a Korrespondent.


 
Az erről készült videót SergUA63 nevű felhasználó töltötte fel a Twitterre.

“Poltavában a Sztepan Bandera tiszteletére rendezett fáklyás felvonulás résztvevői elégették az Orosz Föderáció zászlaját” – írta a bejegyzéséhez a szerző. A felvételen jól hallatszik, hogy az akció résztvevői mindeközben a Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek! jelmondatot skandálták.

Ukrán nacionalisták százai tartottak fáklyás felvonulást Kijevben, hogy megünnepeljék Sztepan Bandera születésnapját, akit egyesek az ukrán felszabadító mozgalom vezetőjeként dicsőítenek, mások náci kollaboránsként utasítanak el.

Izrael kijevi nagykövetsége a Twitteren közzétett nyilatkozatban ítélte el a szélsőségesek által Sztepan Bandera, az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) alapító vezére 113. születésnapja alkalmából szombaton tartott fáklyás felvonulást, amelynek a résztvevői antiszemita plakátokat vittek – adta hírül a strana.news hírportál.

Mint a zsidó diplomaták írták: „Izrael elítéli a Bandera tiszteletére tartott nacionalista vonulást. A náci ideológiát támogatók dicsőítése meggyalázza a holokauszt ukrajnai áldozatainak emlékét. Követeljük a nacionalista menetelők antiszemita megnyilvánulásainak a kivizsgálását a 2021-ben elfogadott antiszemitizmus elleni törvénynek megfelelően.”

A hírportál emlékeztetett arra, hogy szombati kijevi fáklyás felvonuláson az egyik menetelő plakáton „Nürnberg-2-t a zsidó-moszkvai kommunizmus elítélésére” feliratú plakátot vitt.

Tavaly az év elején maga Joel Lyon akkori kijevi izraeli nagykövet ítélte el a banderista-hívek fáklyás menetelését. A diplomata a német náci rezsim cinkosának nevezte az OUN vezérét. Erre reagálva ukrán neonácik tartottak tiltakozó tüntetést Izrael kijevi nagykövetsége előtt.

 

Forrás: Karpathir.com, Politic.karpat.in.ua

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató