2022. január 23. - Rajmund, Zelma
EUR : 357.02
USD : 314.86
Időjárás ikon-2°

Egy nap alatt 17,5 százalékot ugrott az európai gázár

Jelentősen, közel 20 százalékkal emelkedett az európai gázár kedden kora délután a hétfői záróértékéhez képest, miután már 15. napja fordított irányba, nyugatról kelet felé tart a gáz továbbítása a Jamal–Európa-gázvezetéken, és a meteorológusok előrejelzése szerint ismét téliesre fordul az időjárás Európa jelentős részén, írja az MTI.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, februári határidős jegyzésében 94,5 eurón jegyeztek 1 megawattórát 14.30 órakor.

Ez 17,5 százalékos emelkedés hétfőhöz képest, de kedden napközben ennél magasabban, 98 dollár körül is mozgott a gáz ára.

Az Oroszországból – Fehéroroszországon és Lengyelországon át – Németországig tartó közel 2000 kilométer hosszú Jamal–Európa-gázvezetéken december 21-én állt le kelet felől a gáztovábbítás, majd ellentétes irányba indult el a gáz, Németország felől Lengyelországba, és ezzel már 15. napja áramlik a földgáz nyugatról keletre. A gázszállítás iránya attól függ, hogy a rendszert működtető cég melyik irányú gáztovábbításra kap nagyobb megrendelést.

A gázvezeték évi kapacitása 32,9 milliárd köbméter. A keddi adatok szerint Németország felől óránként 954 ezer köbméter földgáz áramlik Lengyelországba, ami megközelítőleg 70 százalékkal több a hétfői mintegy 560 ezer köbméternél.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató