2022. január 27. - Angelika
EUR : 359.65
USD : 318.64
Időjárás ikon

"Fogalmam sincs, hogy miért most sokalltam be" - Fideszes nyomásról picsog egy Index-es firkász

Gabay Balázs, az Index belpolitikai rovatának volt szerkesztője arról írt - hosszasan és zavartan - a Facebookon, hogy miként zajlott a lapnál a munka, és milyen politikai nyomásgyakorlást érzékelt, ami miatt végül tavaly novemberben felmondott. A bejegyzés az újságíró privát oldalán jelent meg, a Magyar Hang az engedélyével idézett belőle.

Nem lepődnénk meg, ha a közeljövőben már a Telexnél dolgozna a srác...

Gabay 2020-ban Szombathy Pál hívására csatlakozott az Indexhez, azt követően, hogy a lap Vaszily Miklós médiavállalkozó érdekeltségébe került, majd a korábbi szerkesztőségből szinte mindenki távozott. Ekkor jött létre a Telex nevű fake news oldal.

– Bízva a tapasztalatomban, elhatároztam, amíg nem jelennek meg gyanús cikkek az oldalon, és gyanús egyedek a szerkesztőségben, illetve tőlem sem „rendelnek” gyanús cikkeket vagy áramvonalasítják az anyagaimat, csinálom. Szombathy Pál saját személyét adta a kiegyensúlyozottság garanciájaként, és az ősindexes Bodolai Lászlóét. Öt hétre rá, hogy megérkeztem, ők „közös megegyezéssel” távoztak- írta, hozzátéve: búcsújuk nyomán megjelentek az első repedések a „szerkben”, sokaknak mélyütéssel ért fel, hogy elment az ember, aki miatt az Indexhez jöttek.

Szavai szerint egyébként hosszú ideig „működött a dolog”, hiszen sokáig megszólalhattak/megszólalhatnak olyan kormánykritikus közéleti szereplők is, mint Puzsér Róbert vagy Schiffer András, „aztán megjelent pár közéleti ügyeket érintő, álnéven írt anyag”. Ezek között – írta a volt szerkesztő – volt olyan, ami Rogán Antal feleségének elhíresült, 1,6 milliárdos földvásárlásáról szólt „némiképp a mundér becsületét védve”, aztán pedig a Mészáros Lőrinccel készült nem kimondottan kritikus hangvételű interjú. Míg előbbinél nem szólt, utóbbinál már jelezte kifogásait.

„A kaput a Városháza eladásáról szóló cikksorozat tette be. Fogalmam sincs, hogy miért most sokalltam be, de abban biztos vagyok, hogy ez a sorozat az újságírás etikai normáival, szakmai alapelveivel szembe menve jelent meg. Számomra nyilvánvalónak tűnik, hogy ez esetben az Indexet platformként használta valaki, hogy politikai támadást hajtson végre az ellenfeleivel szemben” – fogalmazott Gabay, megjegyezve: ez számára akkor sem fér bele, ha a Városházán volt vaj az érintettek füle mögött, „de ugyanígy elfogadhatatlan lenne, ha hasonló hátsó szándékkal Kocsis Máté, Kövér László, Orbán Viktor vagy bármelyik kormánypárti politikus ellen vetette volna be a lap”.

A zavart Gabay kitért arra is, hogy mindeközben teljes függetlenségben dolgozhatott, maga választhatta a témáit, cikkei stílusába, tartalmába nem szóltak bele, nem tették hamis kontextusba az anyagait. A kollégák pedig azt vallották, hogy középre kell írni. „Miközben bizonyos szerkesztőségekben mégis legyártották róluk, rólunk, hogy NER-es tollnokok lettek, lettünk, mi az Indexben napi szinten igazoltuk ennek az ellenkezőjét. Csakhogy ez nem illett a narratívába. Ám ott voltak az előbb említett, időről időre megjelenő, álnéven jegyzett anyagok, amelyek a külső szemlélőnek bizony okot adtak rá, hogy a narratívának higgyenek” – fogalmazott, hozzátéve: az utóbbi időben egyre erőteljesebben érezte, hogy kormányoldalról nyomás alá kerültek, de meggyőződése szerint ezt más olyan kormánykritikus szerkesztőség is érzékeli, megszenvedi, amelyről a mezei olvasó nem is feltételezné.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató