2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Hatalmas hóvihar tombol az Egyesült Államokban, még Biden is nehezen jutott el a Fehér Házba

Óriási hóvihar csapott le az Egyesült Államok keleti partjára. Az év első munkanapját helyenként 20-25 centiméter hó nehezítette. A téli időjárás több államban is okozott közlekedési baleseteket, több iskolát bezártak és rengeteg járatot töröltek. Külön nehézséget okoznak az áramkimaradások, közel 300 ezer ember maradt elektromosság nélkül.



A leginkább érintett államok közé tartozik Virginia és Maryland. Az államok közt található Washington D.C. is, nem véletlen, hogy

Joe Biden egy rövid ideig nem tudta elhagyni elnöki repülője, az Air Force One fedélzetét

- írta meg az NBC News.

Több reptérről gyűjtöttek embereket ahhoz, hogy az elnök érkezése előtt megtisztítsák a vastagon hóval borított Andrews légibázis futópályáját. A gép így sikeresen leszállt, azonban a Biden gépéhez siető utaslépcső elakadt a hóban, a problémát pedig csak több mint fél óra alatt sikerült orvosolni. Az intenzív havazás miatt a helikopterek sem tudtak felszállni, így az elnöki konvojjal kellett elszállítani Bident a Fehér Házig, annak ellenére, hogy Washingtonban is rengeteg jármű akadt el a hóban. Végül nem a szokásos útvonalon, végig 30 km/h sebességgel, pár perces út helyett több mint egy óra alatt, de hazajutott az amerikai elnök.

Virginia államban egyik autópályáján tegnap le is állt a forgalom, az embereket az autópálya személyzete próbálta kimenekíteni a hóban ragadt járművekből – írja az AFP. Az állam kormányzója Ralph Northam, Twitteren azt írta, hogy csapata, a rendőrség és a katasztrófavédelem embereivel egész éjszaka dolgozott a szerencsétlenül jártak mentésén, akiknek szükség esetén menedéket is biztosítanak, amíg nem normalizálódik a helyzet.

A mentést végző személyzet akit tudott a legközelebbi autópálya kihajtóhoz vezetett, azonban kamionok sokasága továbbra is akadályt képez az úton, ezért még időt kért a kormányzó, hogy újra járható legyen az államokat összekötő I95-ös út lezárt szakasza.

Az érintett államokban a rendkívüli időjárás sok balesetet okozott. A virginiai rendőrséghez rövid idő alatt több mint 2000 hívás érkezett az időjárással kapcsolatban.

Az utakon rekedtek közül sokan arra panaszkodtak, hogy kezdenek kifogyni az üzemanyagból, így fűtésük sincs, emellett a vizük és ételük is fogytán van.
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató