2023. október 01. - Malvin
EUR : 391.25
USD : 368.76
Időjárás ikon22°12°

Ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea Japán felé

Észak-Korea ismét ballisztikus rakétát indított a Japán-tenger felé szerdán a kora reggeli órákban - közölte a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága.

A tájékoztatás szerint a rakétát egy szárazföldi platformról bocsátották fel. A bizottság azt is tudatta, hogy az Egyesült Államokkal együttműködve szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet - számol be az MTI.

A japán kormány szintén tájékoztatott arról, hogy Észak-Korea elindított egy ballisztikus rakétát.

A kelet-ázsiai ország legutóbb októberben hajtott végre ilyen tesztet. A ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteket az ENSZ határozatai tiltják számára.

Phenjan évek óta folytatja a nukleáris robbanófejjel felszerelhető rakéták fejlesztését. Ezért súlyos nemzetközi szankciókkal sújtották.

Az észak-koreai állami hírügynökség szeptember utolsó napjaiban arról számolt be, hogy kipróbáltak egy saját fejlesztésű hiperszonikus rakétát is. Ezt a fegyvertípust gyakran forradalmi újításként emlegetik, mert a hiperszonikus rakéták viszonylag alacsony magasságon repülnek, és óránként nagyjából 6200 kilométert képesek megtenni, ami a hangsebesség ötszöröse. Elfogásuk éppen ezért igen nehéz a légvédelmi rendszerek számára.

Az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti tárgyalásokon nem történt előrelépés Phenjan nukleáris és rakétaprogramjának korlátozása terén azóta, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump előző amerikai elnök 2019 februárjában Vietnamban csúcstalálkozót tartott.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató