2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Bokros Lajos: Elhibázott, és őrületbe kergető a magyar gazdaságpolitika

„Néha lehet hazudni sokaknak, sokat hazudni keveseknek, de mindig hazudni mindenkinek, azt nem lehet” – idézte a Horn-kormány pénzügyminisztere Lincolnt.

Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere szerdán a Kludbrádió vendége volt. A korábbi tárcavezető szerint látszik, hogy a „Fidesz hihetetlen ellentmondásban van, amikor egyfelől helyesen bírálja a Gyurcsány és Medgyessy-kormány intézkedéseit, amik 2008-2009 körül majdnem csődbe juttatták az országot, de most szó szerint ugyanazokat az intézkedéseket valósítja meg”. Ez szerinte rosszat tesz a gazdaságnak. 

Bokros úgy véli, annyira nem ostoba a nép, hogy el lehessen vele hitetni ezt.

A 7 százalékos infláció Európa-bajnokká avat minket, a 8 százalékos hiány pedig ismét felhúzta a magyar államadósságot a bruttó hazai össztermék 80 százaléka fölé” – mondta Bokros. Hozzátette Lincolnt idézve: „Néha lehet hazudni sokaknak, sokat hazudni keveseknek, de mindig hazudni mindenkinek, azt nem lehet”. Ezután a Klubrádió műsorvezetője a következőt mondta:

A környezetemben azt tapasztalom, hogy a kormány teljesítményének megítélésének semmi köze a realitáshoz, az hit kérdés.

Bokros szerint annyi a lényeg, hogy 6 százalékos gazdasági növekedés mellett, 7 százalékos infláció és 8 százalékos államháztartási hiány várható. Úgy véli, ez önmagban mutatja, mennyire elhibázott a magyarországi gazdaságpolitika. Bokros szerint, amikor 6 százalékkal növekedik a gazdaság, akkor teljesen felesleges olajat önteni a gazdaság tüzére:

nem fűteni, hanem hűteni kellene

– jelentette ki a Horn-kormány pénzügyminisztere.

A jelenlegi körülményeket elemezve Bokros szerint nem csak a hihetetlen áremelkedésekről van szó, hanem áruhiányról, arról, hogy Magyarországon nem lehet normális vízvezeték, villany-, gázszerelőt, kőművest találni, mert vagy elmentek külföldre, vagy itthon dolgoznak „olyan mérhetetlen építőipari kereslet következtében, ami nem tud lépést tartani a kínálattal. Olyan gazdaságban, ahol a kapacitások teljesen ki vannak használva, ahol nincs szerszám, nincs gép, nincs munkaerő, ott felesleges további növekedést ösztönző gazdaságpolitikát folytatni, inkább hűteni kellene a gazdaságot, és helyreállítani a pénzügyi egyensúlyt” – fogalmazott a korábbi tárcavezető.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató