2022. január 27. - Angelika
EUR : 359.65
USD : 318.64
Időjárás ikon

Egy "diktátorral" akar találkozni az új német kancellár

A Bild szerint Olaf Scholz német kancellár új fejezetet szeretne nyitni Moszkvával kapcsolatban, és arra számít, hogy a hónap végéig találkozik orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

A Bild beszámolója szerint, hogy Olaf Scholz német kancellár Moszkvával való kapcsolatát kiemelt külpolitikai prioritásnak tekinti, annak ellenére, hogy kormánykoalíciójának egyes tagjai konfrontatívabb megközelítést sürgetnek Oroszországgal szemben.

A lap szerint

a 63 éves politikus „minősített újrakezdésre” törekszik.

Berlin azonban hivatalosan még nem erősítette meg az ilyen típusú, magas szintű találkozót, és a moszkvai német nagykövetség sem tudta megerősíteni a hírt. Az viszont ismert, hogy a kancellár külpolitikai tanácsadója a héten találkozik az orosz és francia kollégájával.

Scholznak Moszkvával való újabb nyitási kísérletei népszerűtlennek bizonyulhatnak koalíciós partnerei, különösen az erősen USA/NATO-párti és Oroszország-ellenes Zöldek körében. Annalena Baerbock külügyminiszter és Robert Habeck gazdasági miniszter közismerten azt szeretné, ha Berlin keményebb oroszellenes álláspontot képviselne.

A december 8-án hivatalba lépett szociáldemokrata Scholz december 21-én folytatott első telefonbeszélgetést az orosz elnökkel. A beszélgetés során nagy hangsúlyt kaptak Oroszország javaslatai az európai biztonsági garanciákról.

Putyin elmondta, hogy

Moszkva jogilag kötelező erejű dokumentumokat akar, amelyek biztosítják, hogy a NATO ne terjeszkedjen tovább kelet felé, beleértve Ukrajnát is.

Számos nyugati vezető már felszólalt az orosz javaslatok ellen, Moszkva pedig egyértelművé tette, hogy megállapodás hiányában arányosan fog reagálni.

Január 10-én Genfben találkoznak Oroszország és az Egyesült Államok képviselői, hogy megvitassák a biztonsági garanciákat. Két nappal később Brüsszelben összeül a NATO-Oroszország Tanács, majd január 13-án Bécsben az EBESZ Állandó Tanácsának ülése következik – írta meg a Russia Today.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató