2023. október 03. - Helga
EUR : 391.25
USD : 368.76
Időjárás ikon23°

Hatalmas kazah tüntetések: Lemondott a kormány

Lemondott Aszkar Mamin kazah kormányfő, amit Kaszim-Zsomart Tokajev elnök elfogadott - közölte az államfő hivatala szerdán, miután az üzemanyagárak emelése az olajban gazdag közép-ázsiai országban tüntetéseket váltott ki, amelyekben közel 100 rendőr is megsérült.A miniszterelnök lemondása egyben a teljes kormány lemondását is jelenti, amely azonban ügyvivőként hivatalban marad az új kormány megalakulásáig.

 
A hatóságok kedden késő este könnygázt vetettek be a közép-ázsiai ország legnagyobb városa, Almati főterén összegyűlt több száz fős tüntető tömeg feloszlatására.

Kazahsztánt eddig politikailag stabil és szigorúan ellenőrzött országként tartották számon, amit a volt szovjetköztársaság arra használt fel, hogy függetlenségének három évtizede alatt több száz milliárd dollár külföldi befektetést vonzzon olaj- és fémiparába. A legutóbbi tüntetések megingatták ezt a képet Kazahsztánról.Tokajev arra utasította a megbízott minisztereket és a tartományi kormányzókat, hogy állítsák vissza a cseppfolyósított gáz árának ellenőrzését, és terjesszék ki azt a benzinre, a gázolajra és más "társadalmilag fontos" fogyasztási cikkekre is.

Utasította továbbá az ügyvivő kormányt, hogy dolgozzon ki egy személyi csődtörvényt, és fontolja meg a közüzemi szolgáltatások árának befagyasztását, valamint a szegény családok lakbértámogatását.

Elmondta, hogy a helyzet javul a tüntetések sújtotta városokban és településeken, miután kihirdették a kijárási tilalmat is magában foglaló szükségállapotot.

A tüntetések vasárnap kezdődtek a kőolajtermelő, nyugati Mangisztau tartományban. Ennek oka az volt, hogy egy nappal korábban feloldották a cseppfolyósított gáz - a népszerű autóüzemanyag - árplafonját, ami után annak ára több mint kétszeresére emelkedett.Tokajev rendkívüli állapotot hirdetett ki Almatiban és Mangisztauban, és azt mondta, hogy belföldi és külföldi provokátorok állnak az erőszakos cselekmények mögött.

A belügyminisztérium azt közölte, hogy Almatin kívül a déli városokban, Simkentben és Tarazban is kormányépületeket támadtak meg éjszaka, az összecsapásokban 95 rendőr megsérült. Több mint 200 embert vettek őrizetbe.

Almati polgármestere, Bakitzsan Szagintajev a lakosokhoz intézett beszédében azt mondta, hogy a városban a helyzetet ellenőrzés alatt tartják, és a biztonsági erők őrizetbe veszik a provokátorokat és szélsőségeseket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató