2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

A 444 örömködik: lenyomták MZP-t a pártok

Ezt a rendszert már akkor is ellenezte Márki-Zay Péter, mikor a szabályokba még nem szólhatott bele.

„Szerdára a pártok szerint lényegében eldőlt, hogy Márki-Zay Péternek, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének el kell engedniea frakcióalakításról szóló tervét. [...]

Az előválasztást szervező hat párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, P) már 2020 tavaszán megegyeztek a játékszabályokban, és rögzítették, hogy az egyéni jelölteknek kötelező valamelyikükhöz csatlakozni, illetve a listás helyek szétosztásának jogát is maguknak tartották fenn. Ezt a rendszert már akkor is ellenezte Márki-Zay Péter, viszont a szabályokba akkor még nem szólhatott bele.

Még az előválasztás előtt ezt a helyzetet annyival enyhítették, hogy más pártoknak és civileknek is megengedték, hogy elinduljanak az előválasztáson, de nekik is választaniuk kellett a hatos listáról egy pártot. Így lett az előválasztáson a Párbeszéd jelöltje például Márki-Zay Péter, vagy mondjuk LMP-s jelölt Bana Tibor, a Jobbikból kilépett parlamenti képviselő.

A hat párt megegyezett előre abban is, hogy a listás helyeket úgy igazítják majd, hogy mindegyiküknek mindenképpen legyen legalább öt képviselője, hogy mind a hatan frakciót alakíthassanak.”- írja összefoglalójában a 444.hu.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató