2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A Facebook letiltotta az egyik lengyel ellenzéki tömörülés oldalát

Egy lengyel képviselő a demokráciába történt beavatkozásnak nevezte a Facebook lépését.

„Mélységes egyet nem értését” fejezte ki a varsói kormányfői hivatal annak kapcsán, hogy a Facebook szerdán letiltotta a Konföderáció nevű lengyel ellenzéki tömörülés fiókját.

A közösségi hírportál azzal indokolta a radikális jobboldali és neoliberális kispártokból álló, a lengyel parlamentben képviselt Konföderáció fiókjának eltávolítását, hogy szerinte a tömörülés

megsértette a Facebook gyűlöletbeszédről szóló szabályait, valamint dezinformációt terjesztett a Covid-19 és a védőoltások témájában.

A lengyel kormányfői hivatal honlapján közzétett nyilatkozat szerint a Facebook lépése korlátozza a Lengyelországban törvényesen működő tömörülés működési lehetőségeit a világhálón.

Az eljárás alapvető állampolgári szabadságokat sért

A kormány és a politikai pártok képviselői közötti nézeteltérések „a közvitában kapnak hangot, és a demokratikus folyamat során a választók értékelik őket” – olvasható a nyilatkozatban. Azt, hogy a nemzetközi internetes portálok eltávolíthatják a közösségi médiából a parlamenti tömörülések honlapjait, a dokumentumban

az alapvető állampolgári szabadságokat sértőnek és elfogadhatatlannak nevezik.

Előzetes cenzúrának minősíti a hivatal nyilatkozata, hogy a Konföderáció teljes fiókját tiltották le, amiért „a tudományos ismereteknek ellentmondó információkat közölt”. A tömörülés egyébként rendszeresen bírálja a kormány járványügyi politikáját. A Konföderáció nevében korábban Krzysztof Bosak képviselő a lengyel demokráciába történt beavatkozásnak nevezte a Facebook lépését. Kilátásba helyezte a cég beperlését, valamint a szólásszabadság védelméről szóló törvénytervezet benyújtását.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató