2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Biden legyőzött vesztesnek nevezte Trumpot a január 6-i zavargások évfordulóján

"Ő nem csupán egy volt elnök, ő egy legyőzött volt elnök." - Joe Biden keménykedett a január 6-i, a tavalyi washingtoni zavargások évfordulóján tartott megemlékező beszédében, hivatali elődjét, Donald J. Trumpot támadta.

Biden ehhez beleszállt Trumpba, aki szerinte "hazugságok hálóját" szőve bénítja a demokráciát, hogy "saját egóját szolgálja". Majd rátért arra, hogy miközben Trump folyamatosan választási csalást emleget, az elnökválasztással párhuzamosan lezajlott többi - képviselőházi, szenátusi, kormányzó - választás eredményét senki sem kérdőjelezte meg. 

Hiába cáfolták Donald Trump állításait az elcsalt választásról, a Republikánus Párt támogatóinak 70 százaléka ma már meggyőződéssel állítja, hogy Joe Biden csalás árán lett elnök.

A Capitolium ostromakor a jelentések szerint 140 rendfenntartó sérült meg, egy pedig életét is vesztette. Több tüntető is életét vesztette, köztük egy veterán is. A zavargást követő hetekben-hónapokban további négy, a Capitolium védelmében részt vállaló rendfenntartó követett el öngyilkosságot.

Nem tudja elfogadni, hogy vesztett

- mondta Biden Trumpról:

Évfordulós beszédében Biden külön is megemlékezett arról, hogy milyen tartós traumát szenvedtek azok, akik átélték az ostromot, hányan mondtak fel, mert nem bírtak tovább dolgozni az épületben, ahol megtámadták őket. Nem csupán az épület biztonságáért felelős rendfenntartókra utalt, hanem például azokra a képviselőkre is, akik az ostrom óta képtelenek felmenni az ülésterem galériájára, ahol egykor menedéket kerestek a zavargók elől.

Biden beszéde előtt alelnöke, Kamala Harris emlékezett meg az egy éve történtekről. Január 6-át olyan napnak nevezte, ami a kollektív amerikai emlékezet részévé vált, mint ahogy szeptember 11. is. Ő aktuális politikai kérdéseket is érintett, amikor az amerikai demokrácia fő erősségeként a jogállamiságot emelte ki, utalva a választók jogait garantáló törvénytervezetre, amit "éppenséggel a republikánusok blokkolnak a törvényhozásban".

"Ha nem vagyunk elég éberek, ha nem vagyunk készek megvédeni, a demokrácia elbukik" - mondta.

Harris picsogott egy sort: szerinte az elmúlt hónapokban republikánus államok sorában hoztak olyan új választási szabályokat, melyek egészen félreérthetelnül igyekeznek korlátozni olyan, hátrányosabb helyzetű választói csoportokat, melyek jellemzően a demokratákat támogatják. A demokratáknak ezért is céljuk egy olyan, szövetségi szintű választási törvény megalkotása, mely ellehetetlenítené az ilyen törekvéseket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató