2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kazahsztánban a tüntetők közé lőtt a katonaság - Videók

A fegyveresek elméletileg azokra nyitottak tüzet, akik a feltételezésük szerint a zavargásokat szították a főtéren.


 
Tüzet nyitottak csütörtökön katonák azokra, akik feltételezésük szerint a zavargásokat szítják Almati főterén a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.

A katonák hangosbemondón a tér elhagyására szólítottak fel ezt megelőzően, és figyelmeztették a zavargások résztvevőit, hogy ellenkező esetben tüzet nyitnak.

A tájékoztatás szerint a katonák autókat is célba vettek. Az állami televízió bejelentette, hogy a Kazah Nemzeti Bank valamennyi pénzintézet működését felfüggesztette. Az ország csaknem teljes területén lekapcsolták az internetet és a telefonhálózatot.

Aktobe:

A kazahsztáni tüntetések január 2-án kezdődtek az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak.

A zavargások kedden átterjedtek a többi között az ország legnagyobb városára, Almatira is. A kazah kormány lemondott, szerdán este az ország egész területén rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Orosz hírügynökségekre hivatkozva a Guardian hírt adott arról, hogy orosz paramilitáris erők már megérkeztek Kazahsztánba a „békefenntartó” hadművelet keretében.

Tegnap esti felvételek Almatiból:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató