2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Mellár Tamás: Az Orbán-kormány háborút hirdetett, kirekeszt mindenkit, aki nem ért vele egyet

A mérhetetlen Párbeszéd szakadt kommunistája nyilatkozott.

Hiányoznak a közösségi formák, a civil kezdeményezések, az alulról induló mozgalmak, egyesületek. És a párbeszéd is, hiszen

az Orbán-kormány háborút hirdetett, és kirekeszt mindenkit, aki nem ért vele egyet.

Ha egy hatalom azt gondolja, az egyedüli és kizárólagos megtestesítője a nemzeti létnek, akkor nincs lehetősége az értelmes párbeszédnek. Bár én jobboldali és konzervatív vagyok, a nemzet felemelkedéséért szívesen együtt dolgozom azokkal a baloldali emberekkel, akiknek ugyanez a céljuk. Bal- és jobboldaliaknak össze kell fogni, konszenzusok kialakításával. Magyarországon az inga mindig kilengett valamerre. Nyugaton ez nincs így, mert ott a társadalom tagjai beszélőviszonyban vannak egymással. Nem sértegetik és nem döngölik földbe egymást, hanem meghallgatják a másik felet is.

Ami engem illet, sohasem voltam tagja a kommunista pártnak, a szocialisták alatt váltottak le a KSH éléről. Most a Párbeszéd frakciójának tagja vagyok, de jobboldali közgazdászként nem értek egyet az alapjövedelemmel. El tudok képzelni viszont kompromisszumokat, például azt, hogy bizonyos jövedelem alatt ne adózzon valaki, hanem fizetéskiegészítést kapjon, és a fokozatosság elve uralkodjon. Ha az ellenzék győz, bízom benne, hogy nem kirekesztőek, hanem befogadóak lesznek a társadalmi intézmények. Robinson és Acemoglu Miért buknak el a nemzetek? című könyvükben azt írják, ha a piacszabályozó intézmények kizáró jelleggel működnek, akkor az elmaradottság konzerválódik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató