2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Fényfestéssel emlékeztek a madéfalvi veszedelem áldozataira - Fotók

A székely zászló színeivel világították meg a csíkszeredai Mikó-várat pénteken, a madéfalvi veszedelem 258. évfordulóján.

Siculicidium   

258 évvel ezelőtt, 1764. január 7-én mészárolta le az osztrák katonaság a Madéfalván egybegyűlt, a határőrsorozás ellen tiltakozó csíki és háromszéki székelyeket. A vérengzés a történelembe madéfalvi veszedelem néven vonult be.

Nem felejtjük a hősöket!

Az eseményt megelőzően azt is megtudhattuk, milyen szerepe volt a várnak a több mint kétszázötven éve történt vérengzésekkor. A fényjátékkal a csíkszeredai városháza tisztelgett a madéfalvi veszedelem áldozatai előtt.

Az eseményt megelőzően a városi önkormányzat által fenntartott Csíki Székely Múzeum épületében Gyarmati Zsolt, az intézmény vezetője röviden bemutatta a madéfalvi veszedelem és a Mikó-vár közötti kapcsolatot. Mint mesélte, 1764. január 7-én a legalább kétszáz halálos áldozattal járó vérengzést követően több száz székely esett fogságba. Őket a támadást vezető Emmanuel Carato alezredes parancsára a várba hurcolták és embertelen körülmények között tartották fogva, majd vallatták.

A fiatal és kortárs ferences krónikás, Losteiner Lénárd korabeli feljegyzései szerint „a szeredai vár pincéjében ülni sem lehetett a zsúfoltság miatt, a helyiségek ablakai, mint a kémények, a lehelettől úgy füstölögtek”.

Az eseményen jelen volt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki úgy fogalmazott, minden rossz ellenére ma, a kései utódoknak a veszedelem emléke lehetőséget ad arra, hogy egyrészt erőt merítsünk a történelemből, másrészt, hogy találkozzunk egymással, megosszuk egymással gondjainkat, sérelmeinket, mindennapjainkat.

Ezt követően felgyúltak a fények, amelyek a székely zászló színeivel világították meg a Mikó-vár külső falát, emléket állítva a madéfalvi veszedelem 258. évfordulójának.

Forrás: Székelyhon

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató