2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Már nem kell tesztet végeznie annak, aki Angliába akar utazni

Az indulás előtti teszt már nem kötelező a külföldről Angliába utazóknak, és az érkezés utáni teszt eredményét sem kell elkülönítésben megvárni. Vasárnap hajnaltól pedig már PCR-tesztet sem kell elvégezni az országba érkezéskor, egy gyorsteszt is elég lesz.

Mindezt Boris Johnson brit miniszterelnök és Grant Shapps közlekedési miniszter jelentette be a héten.

Az előírások enyhítése a koronavírus ellen teljes körűen beoltott felnőtt beutazókra, illetve a 18 éven aluliakra vonatkozik.

Az intézkedés hatálya Angliára terjed ki, mivel az Egyesült Királyság többi országában: Skóciában, Walesben és Észak-Írországban a helyi kormányok hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy követik-e a brit kormány által bejelentett módosításokat – közölte az MTI.

A szabályozás értelmében az angliai érkezés utáni gyorsteszt elvégzéséhez nem használható a brit állami egészségügyi szolgálat ingyenes tesztelési szolgáltatása, vagyis a gyorsteszteket egészségügyi magánszolgáltatóktól kell megrendelni.

Ha az angliai érkezés utáni gyorsteszt eredménye pozitív, az érintettnek elkülönítésbe kell vonulnia és PCR-tesztet kell elvégeztetnie, ehhez viszont már használható az NHS ingyenes tesztelési szolgáltatása.

A közlekedési miniszter bejelentette azt is, hogy a brit kormány még január vége előtt teljes körűen felülvizsgálja az utazásra vonatkozó intézkedéseket, és stabil szabályozási rendszert léptet életbe 2022 egészére. Ennek részleteit Grant Shapps egyelőre nem ismertette.

Az eddigi szabályozás alapján az Angliába beutazóknak az indulás előtt legfeljebb 48 órával PCR- vagy gyorstesztet kellett elvégeztetniük, és az érkezés után ugyancsak kötelező PCR-teszt eredményét elkülönítésben kellett megvárniuk.

A brit kormány a gyorsan terjedő omikron koronavírus-variáns behurcolásának megfékezése végett rendelte el tavaly a külföldről beutazók tesztelési kötelezettségének szigorítását.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató