2022. január 23. - Rajmund, Zelma
EUR : 357.02
USD : 314.86
Időjárás ikon-2°

Szigorít a járványügyi szabályokon Németország: étterembe csak három oltással

Szigorít a járványügyi szabályokon Németország. Éttermekbe csak azok léphetnek be, akik oltottnak vagy gyógyultnak számítanak, és ezen felül fel tudják mutatni az emlékeztető (harmadik) oltásról szóló igazolásukat vagy egy friss, negatív covid-tesztet.Az új szabályokat Olaf Scholz szövetségi kancellár és a tizenhat tartomány vezetőinek találkozója után jelentették be.
   
„Szigorú szabály, de szükséges ahhoz, hogy a jelenleginél jobban tudjuk kontrollálni a járványt” – mondta berlini sajtótájékoztatóján Scholz. A kancellár szerint a harmadik, emlékezető oltás a „legjobb védelem az omikron ellen”, a következő hetekben leginkább azon múlhat a járvány alakulása, hogy hányan kapják meg a harmadik oltást is.

A szövetségi és tartományi vezetők arról is megegyeztek, hogy a korábbi 14 napról 10 napra csökkentik a kötelező karantén idejét. Ezt tovább lehet csökkenteni 7 napra, ha a karanténköteles személy negatívra tesztel egy egészségügyi dolgozó által elvégzett PCR- vagy gyorsteszten.

Azoknak, akik kaptak emlékeztető oltást, nem kell karanténba vonulniuk, ha fertőzött személlyel érintkeztek. A kritikus szakmákban dolgozókra – mint a rendőrök és az egészségügyi dolgozók – rövidebb karanténidők vonatkoznak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató