2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szijjártó Péter: Szputnyik Light vakcinák érkeztek Magyarországra

Nyolcvan adag Szputnyik Light orosz koronavírus-vakcina érkezett Magyarországra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei megkezdhessék a szükséges vizsgálatokat, amelyek függvényében megindulhatnak majd a kereskedelmi tárgyalások is – Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be pénteken.



A minisztérium közleménye szerint „a tavalyi rendkívül nehéz év egyik legnagyobb sikere a magyar-orosz vakcinaegyüttműködés volt, amelynek köszönhetően csaknem egymillió embert immunizáltak, így Magyarország elsőként érte el a 60 százalékos oltottsági arányt Európában”. Ezt az együttműködés folytatnák most a Szputnyik Light bevizsgálásával.

„Amennyiben a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei úgy ítélik meg, hogy a készítmény biztonságos, hatékony és jól alkalmazható harmadik oltásként, akkor megindulnak majd a kereskedelmi tárgyalások is a gyártóval” – mondta Szijjártó, aki szerint az egykomponensű vakcinát már olyan helyeken alkalmazzák, mint az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Argentína és India. De kapott használati engedélyt San Marinóban is, Szerbiában pedig zajlik a vonatkozó hatósági eljárás.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató