2022. január 21. - Ágnes
EUR : 357.05
USD : 314.64
Időjárás ikon-1°

180 ezer forintos büntetést kaphat Romániában az, aki textilmaszkot hord

Romániában szombattól a lakáson kívül mindenütt kötelezővé válik az egészségügyi védőmaszk viselése, a textilből készült maszkokat azonban már nem fogadják el, aki ilyet visel, az ugyanúgy bírságra számíthat, mint az, aki egyáltalán nem takarja el orrát és száját – figyelmeztetett pénteken Lucian Bode belügyminiszter.Az MTI tudósítása szerint a bukaresti kormány január 8-tól újabb 30 napra meghosszabbította a veszélyhelyzetet. Az omikron vírusvariáns gyors terjedésére, a fertőzöttek számának gyors emelkedésére hivatkozva ismét kötelezővé tette a sebészeti vagy az FFP-2-es szűrővel ellátott, orrot és szájat eltakaró, légzésvédő maszkok viselését a nyílt és zárt közterületeken.

A belügyminiszter szerint az intézkedés betartását ellenőrző rendőrök azokra is 2500 lejig (180 ezer forint) terjedő bírságot szabhatnak ki, akik textilből vagy műanyagból készült maszkkal mennek közösségbe, vagy a maszkot szabálytalanul viselik.
 
Romániát elérte a világjárvány ötödik hulláma, és a korábbi mutánsoknál sokkal fertőzőbb omikron vírusvariáns közösségi szinten terjed – jelentette be pénteki sajtóértekezletén Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. A tárcavezető szerint az esetszámok gyors emelkedése már a kórházakban is érezteti hatását.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) pénteki összegzése szerint az utóbbi 24 órában 5922 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami több mint háromszorosa az utóbbi két hét átlagának. Az új esetek csaknem tíz százalékát (528) olyanoknál diagnosztizálták, akik – több mint fél évvel – korábban már átestek a fertőzésen.

Az utóbbi 24 órában 31 koronavírusos beteg halt meg: ez megfelel az utóbbi időszak átlagának. A halálos áldozatok száma egyelőre nem kezdett emelkedni. A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma – a január elsejei 2249-es mélyponthoz képest – 2452-re emelkedett, közülük 404 súlyos beteget ápolnak intenzív terápián.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató