2022. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.5
USD : 369.4
Időjárás ikon19°13°

A magyarok többsége szerint anyagilag szarul járnánk az ellenzékkel

A lakosság fele szerint romlana az anyagi helyzetük baloldali győzelem esetén. Még a budapestiek között is többségben vannak, akik egyetértenek ezzel az állítással.

A lakosság fele arra számít, hogy romlana az anyagi helyzete, ha jövőre az ellenzék kerülne hatalomra, mindössze 16 százaléknyian vélekednek optimistán a kérdésben, a jobb életkörülmények ígérete tehát nem lehet hatékony kommunikációs üzenet a baloldal részéről a kampányban – olvasható a Real PR 93 közvélemény-kutató legújabb felmérésében.

Az eredmények szerint az utóbbi hónapokban jelentősen romlottak a választók várakozásai egy esetleges baloldali győzelem életkörülményekre, anyagi helyzetre való hatását illetően.

Már ez év szeptemberében is pesszimista volt a relatív többség, 37 százalék vélekedett úgy, hogy kormányváltás esetén romlana a saját anyagi helyzete, ez az arány mára 12 százalékponttal emelkedett, már minden második választópolgár van ilyen állásponton. Ellenvéleményen, azaz az ellenzékkel kapcsolatban optimista várakozással 16 százaléknyian vannak, ezek száma nem mutat érdemi változást, 17 százalék volt három hónapja, azok aránya viszont 46 százalékról 35 százalékra csökkent, akik nem számítanak érdemi változásra anyagi helyzetükben, ha a baloldal venné át a kormányzást, illetve nem válaszoltak a kérdésre.

Még pesszimistább képet látunk, ha csak a biztos szavazók válaszait tekintjük, ekkor már az abszolút többség nyilatkozott negatívan, 52 százalék véli úgy, hogy romlanának anyagi életkörülményei, ha a baloldal győzne, a kérdésben optimista biztos szavazók száma mindössze 17 százalék. Jól látszik tehát, hogy olyan kampányüzenettel nem számíthat sikerre a baloldal, hogy „szavazz ránk, ha jobban akarsz élni”,

a legtöbben ezt nem tartanák hitelesnek.

Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a választók jelentős részénél alapvető befolyásoló tényező a választási döntés meghozatalában, hogy az egyes politikai oldalaktól mire számíthatnak, várhatóan milyen hatással lennének életkörülményeikre, egzisztenciális helyzetükre. A kutatási eredmények szerint minél nagyobb az ilyen módon pártot választók aránya, annál kisebb a baloldal esélye.

A pártpreferenciákat illetően jellemző, hogy alapvető eltérés van a vidék és a főváros között, előbbi területen a kormánypártok, utóbbin az ellenzék támogatottsága nagyobb, az anyagi helyzet várható alakulásának megítélésében azonban nincsenek jelentős különbségek, bár itt is kedvezőtlenebb a kép vidéken, de

a budapestiek között is határozott többségben vannak, akik saját anyagi helyzetük rosszabbodására számítanak baloldali győzelem esetén.

Vidéken éppen a lakosság fele pesszimista a kérdésben és csak 16 százalék optimista, a fővárosban 46 százaléknyi negatív véleménnyel szemben 14 százaléknyi pozitív áll.

Módszer: 1000 fős, országos reprezentatív telefonos kutatások, 2021. szeptember 20-22. december 21-23. Hibahatár: legfeljebb plusz/mínusz 3,1 százalék

A Real-PR 93 közel harminc éve végez helyi és országos közvélemény-kutatásokat, gazdasági és közéleti megrendelők számára. Büszkék arra, hogy debreceni cégként is minőségi országos kutatásokat készítenek. A 2022-es választások előtt „reális” eredményeinket szeretnének megosztani a nyilvánosságban.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató