2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Inforádió: Árrobbanás jöhet a sertéshúsok piacán

Árrobbanást jósol a sertéshúsok piacán Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, aki az Inforádióban beszélt erről. Éder szerint jelentősen emelkedtek az önköltségi árak 2021-ben, ezért a sertéstenyésztők kénytelenek lesznek árat emelni 2022 első hónapjaiban.



Sajnos folytatódott az az évek óta megfigyelhető tendencia, hogy egy éven belül is nagyon nagy a hullámzás. Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nem csak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta" – mondta Éder. Kifejtette, hogy 2021 elején három hónap alatt 25 százalékos növekedést tapasztaltak az élő sertés nemzetközi piacán, majd ezután folyamatos árcsökkenés volt az év végéig. Eközben viszont folyamatosan nőttek a takarmány- és energiaárak, illetve a bérek is.

Éder nem részletezte, hogy mekkora drágulásra számít pontosan, annyit mondott csak a rádióműsorban, hogy a teljes élő sertés előállítási ára 65-70 százalékban a takarmányáron múlik, az pedig 25-30 százalékot emelkedett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató