2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Nekimennek a Facebooknak a lengyelek, mert letörölték a Konföderáció nevű párt oldalát

A kormány azért tiltakozik, mert a Meta (korábbi nevén a Facebook) letiltotta a Konföderáció nevű párt oldalát. Ez merénylet a szólásszabadság ellen – állítják a varsói vezetők, és büntetéssel fenyegetnek.



A 460 fős lengyel képviselőházban 11 képviselővel rendelkező, ellenzéki Konföderáció oldalát 671 000-en követték, több mint kétszer annyian, mint a vezető kormánypártét. Rendszeresen jelentek meg rajta írások arról, hogy "az oltás népirtás, mert tömegek halnak meg miatta". "Olyan, mint a Ciklon-B gáz, amelyet a náci haláltáborokban használtak". "A beoltott nők nem eshetnek többé teherbe". A

Meta most főleg erre hivatkozva lépett, mondván,

hogy az emberek egészségét súlyosan veszélyeztető állításokról van szó, de egyébként többször büntette már az oldalt a gyűlölködő rasszista, antiszemita, homofób írások miatt is.

A lengyel kormány azonnal tiltakozott: egy legálisan működő parlamenti párt szólásszabadságát nem korlátozhatja egy külföldi magáncég.

Morawiecki miniszterelnök hozzátette, hogy

nagyon sok dologban nem ért egyet a Konföderációval, de elvi okból áll ki a jogaiért.

A kisebbik kormánypártot vezető Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter elő is vette az egy éve már emlegetett törvénytervezetet, amely szerint ha a közösségi médium olyasmire hivatkozva töröl, ami a lengyel jog szerint nem bűncselekmény, és döntését felszólításra sem változtatja meg, akkor akár 50 millió zloty (kb. 4 milliárd forint) büntetésre is számíthat. A Meta és a többi médium önkényeskedése ellen egy parlament által választott Szólasszabadság Tanács védené az érintetteket, és ez szabná ki a büntetéseket. 


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató