2022. május 16. - Botond, Mózes
EUR : 384.08
USD : 369.02
Időjárás ikon25°15°

Felmérés: 50 százalékon a Fidesz - 43 százalékon Gyurcsányék

Ha most vasárnap lenne a választás, minden második, belföldi szavazó, azaz ötven százalék a Fidesz és a KDNP közös listájára szavazna – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.

Ezzel szemben a baloldali közös listára legfeljebb az aktív választók 43 százaléka szavazna, a felmérés tehát a Fidesz szinte biztosra vehető választási győzelmét jelzi előre.

Ha most vasárnap lenne a választás, minden második belföldi szavazó, azaz ötven százalék a Fidesz és a KDNP közös listájára szavazna – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. Ők elkötelezett szavazónak számítanak, a kormánnyal is elégedettek, és Orbán Viktor miniszterelnökségét is határozottan támogatják.

Mivel négy éve a belföldi aktív választópolgárok 47,36 százaléka szavazott az akkori és mostani kormánypártokra, ez majdnem három százalékpontos emelkedést és a Fidesz szinte biztosra vehető választási győzelmét jelenti.

Ezzel szemben a baloldali közös listára legfeljebb az aktív választók 43 százaléka szavazna, akiknek csak háromnegyede, vagyis 33 százalék tekinthető elkötelezett szavazónak, a többiek inkább bizonytalan, illetve valószínűsíthető listaválasztók. Ez a négy évvel ezelőtt a mostani baloldali listát alkotó pártokra és az Együttre leadott, összesen 48,9 százalékos belföldi szavazatarányhoz képest közel hat százalékpontos visszaesésnek számít, jól magyarázza a baloldalon belüli harcokat és Gyurcsány Ferenc befolyásának további növekedését. Jelenleg a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom sem jutna be a parlamentbe, mindkét párt 3-3 százalékot szerezne.

Mindez nem a végeredmény, csak az aktuális állás: egyikük sem esélytelen a bejutásra, ha erős kampánnyal meg tudnak nyerni további 120-130 ezer szavazót. A többi párt listájára az aktív választóknak csak egy százaléka szavazna.

A Nézőpont Intézet kutatásából kiderül, hogy az áprilisban várható országgyűlési választáson belföldön ismét hetven százalék feletti részvétel várható, azaz nagyjából 5,7-5,8 millió aktív szavazó adja le szavazatát valamelyik pártlistára. A külhoni választók szavazatával a kutatás nem számolt, a belföldi szavazónak számító, magyar lakcímmel rendelkező, de külföldön élők véleményét pedig elérhetetlenségük miatt nem vették figyelembe.

A Nézőpont Intézet az országgyűlési választás közelségére tekintettel pártpreferencia-kutatását választási listás eredmény becslésévé bővíti. Így minden, magát aktívnak mondó választópolgár bevallott és beazonosítható pártválasztását figyelembe veszik. Mint írják, ezzel a módszertannal meghatározható az egyes pártok listájának elkötelezett és bizonytalan preferenciájú, de részvételüket biztosra ígérő szavazói is. Felhívják a figyelmet arra, hogy az eredménybecslés a legvalószínűbb hazai listás eredmény előrejelzésére alkalmas, de nem a választás végeredményének megjövendölésére.

Mivel a becsléshez több változót is figyelembe vettek, a korábbi kutatási adataikkal csak korlátozottan hasonlítható össze a „legvalószínűbb hazai listás” eredmény előrejelzése.

 

(Magyar Nemzet)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató