2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Gyújtogatásba csapott át Brüsszelben a korlátozások elleni tüntetés

A megmozdulás résztvevői közé rendbontók keveredtek, akik gyújtogatni kezdtek.

Mintegy ötezren tüntettek Brüsszelben a belga kormány által a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett intézkedések ellen, a rendbontásba torkollott megmozduláson többeket előállítottak; Belgiumban egy hét alatt 97 százalékkal emelkedett az új fertőzéses esetek száma – közölte a La Libre Belgique című belga napilap vasárnap.

A kora este befejeződött, Együtt a szabadságért jelige alatt meghirdetett tüntetés szervezői úgy vélték, a rendkívüli intézkedések a társadalom polarizálódásához vezetnek, az embereket két csoportra osztják, és feltételessé teszik az alapvető jogokat.

A beszámoló szerint a megmozdulás résztvevői közé rendbontók keveredtek, akik petárdákat robbantottak, kukákat és kidobott karácsonyfákat gyújtottak fel. Legkevesebb harminc embert előállítottak.

Emlékeztettek, Brüsszelben több alkalommal vonultak utcára a koronavírus-járvány megfékezése ellen bevezetett intézkedések miatt tiltakozók, az egyik utolsó, november végén tartott megmozduláson több mint 35 ezren vetek részt.



A napilap Alexander De Croo belga miniszterelnököt idézte, aki a VTM nevű flamand nyelvű belga közszolgálati televíziónak adott vasárnapi interjújában azt mondta, „néhány ezren tüntetnek az intézkedések ellen, velük szemben azonban milliók teszik azt, amit kell”. Azt is mondta, tüntetni nem tilos, de a lakosság nagyrésze követi a szabályokat.

A belga miniszterelnök a Le Soir című francia nyelvű belga napilapnak nyilatkozva azt mondta: noha a koronavírus omikron variánsának rendkívül gyors terjedése ellenére a korházi ellátásra szorulók száma csökken, szükség esetén a kormány kész azonnali lépéseket tenni.

Szavai szerint a kilábalás a járványból hosszadalmas lesz, akár két-három évig is eltarthat.

De Croo reményét fejezte ki, hogy a járványügyi mutatók idővel lehetővé teszik a rendkívül szabályok fokozatos feloldását, de – mint mondta – fel kell készülni újabb megszorításokra is.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató