2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Pert nyertek a baloldali önkormányzat által kirúgott dolgozók Tatabányán

Első fokon megnyerték a pert azok a a dolgozók, akiket a baloldali önkormányzat tett utcára. Ha az ítélet jogerőre emelkedik, akkor ötvenhétmillió forint kártérítésre számíthatnak a törvénytelen felmondások miatt.

Pert nyertek a városháza ellen a méltatlanul elküldött hivatali munkatársak – erről számolt be Facebook-bejegyzésében Schmidt Csaba, a tatabányai Fidesz–KDNP-képviselőcsoport frakcióvezetője. A kormánypárti politikus felidézte, hogy pontosan egy éve, néhány nappal azután, hogy Szücsné Posztovics Ilona baloldali polgármester meghirdette a „szolidaritás évét”, Tatabánya történetében eddig példátlan leszámolást vitt véghez a polgármesteri hivatalban. Méltatlan és megalázó módon bocsátottak el a jegyzővel 24 köztisztviselőt, akik közül a többség 10-15 éve dolgozott a tatabányai emberekért – idézte a politikust a Magyar Nemzet.

A polgármester elküldött többek között egy hatgyermekes édesanyát, egy édesanyát és édesapát, akik egyedül nevelték három-három gyermeküket, és akiknek a munkájára nem lehetett panasz.

 

Elbocsátásukat akkor a kormányzati elvonásokkal próbálta indokolni a polgármester, igaz, később több interjúban elmondta, hogy azoktól vált meg – élükön Fekete Miklós korábbi MSZP-s alpolgármesterrel –, akikkel egyszerűen nem akart együtt dolgozni. A hivatalnokokat egy határozat szerint még az üres állásokra sem lehetett újra felvenni 
– emlékeztetett a fideszes politikus. Schmidt Csaba kifejtette: mindezen bicskanyitogató tények ismeretében ajánlotta fel segítségét a sokszorosan megalázott volt kollégáknak.

Az elküldött dolgozók közül a bátrabbak, kettő általam ajánlott városon kívüli ügyvéd segítségével perre mentek az igazságtalan és szabálytalan elbocsátásukért. Most első fokon a Győri Bíróság kimondta, hogy az elbocsátások szabálytalanok voltak, és a tíz munkatársnak 8 és 15 havi illetményüknek megfelelő kártérítést ítélt meg. Az ítélet még nem jogerős, de a kártérítésként megítélt összesen 57 millió forint erős üzenet a polgármesternek és a jegyzőnek, hogy nem beszélni kellene a szakértelemről és az emberségről, hanem inkább a mindennapokban kellene ezeket gyakorolni!


– hangsúlyozta Schmidt Csaba, aki köszönetét fejezte ki a tíz bátor köztisztviselőnek, akik az elküldésüket követő fegyelmi indítások, fenyegetések közepette is bátrak maradtak, és megmutatták, hogy a tatabányai emberekkel nem lehet következmények nélkül így bánni. A Magyar Nemzet értesülései szerint a hivatal még nem nyújtott be fellebbezést az ügyekben, de a jogi képviselők arra számítanak, hogy ez meg fog történni. Biztosak azonban abban, hogy ha az ügy folytatódik, akkor a másodfokú bíróság is az elküldött dolgozóknak ad majd igazat, mert az elbocsátásoknál számos komoly hibát vétettek.

Forrás: MNO, PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató