2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Behajtja az EU Lengyelországon "a bírák korlátozása" miatt kiszabott, eddig 70 millió euróra duzzadt pénzbírságot

Az Európai Unió végrehajtó testülete körülbelül 70 millió eurónyi pénzbírság megfizetését fogja követelni Lengyelországtól, amiért nem számolta fel a bírák fegyelmezésének ellentmondásos rendszerét, közölték bizottsági források a Reuters hírügynökséggel.

Az Európai Bizottság szóvivője keddi sajtótájékoztatóján külön megerősítette, hogy megkapták Lengyelország legutóbbi magyarázatát a vitáról, amely egyike az EU és a lengyel kormány demokratikus normák miatt vívott számos csatájának. „Az EU-nak megvannak a módszerei arra, hogy biztosítsa, Lengyelország megfizeti az esedékes bírságokat” - mondta a szóvivő.

Január 11-én járt le annak határideje, hogy a lengyel kormány közölje a Bizottsággal, mikor és hogyan tervezi felszámolni a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamaráját, amelynek felfüggesztését az EU legfelsőbb bírósága elrendelte.

Varsó már megtagadta a luxemburgi Európai Bíróság döntésének figyelembevételét, amely akkor napi 1 millió eurós bírságot hagyott jóvá.

Két külön, névtelenséget kérő bizottsági forrás azt mondta, hogy a levél lengyel nyelvű, ezért le kell fordítani, mielőtt a Bizottság hivatalos választ adhatna. Ha a levél tartalmát a Bizottság – mely a közös uniós jogszabályok végrehajtójaként működik, beleértve a politikai beavatkozással szembeni igazságszolgáltatást – nem találja kielégítőnek, az egyik forrás szerint az EU számlát küld Varsónak, 45 napos fizetési határidővel. Addigra a bírság körülbelül 70 millió eurót tesz majd ki, erősítette meg a második forrás, aki azt is elmondta, hogy hamarosan elküldik Varsóba a fizetési felszólítást.

A múlt héten az üggyel kapcsolatos kérdésre egy lengyel igazságügyi miniszterhelyettes azzal vádolta az EU-t, hogy „illegális követeléseket” támaszt Lengyelországgal szemben, és azt mondta, Varsó nem enged a „zsarolásnak”.

 

 

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató