2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kabaré: Makizaj és Rónai Egon között hatalmas balhé volt az ATV-ben a zsidózás miatt

„Meggyőzte már a kampánycsapata, hogy vasárnap este ne videózzon?” – kérdezték Márki-Zaytól kedd este az Egyenes Beszédben, mire a baloldal miniszterelnök-jelöltje azt válaszolta: őt erről nem fogják meggyőzni, és minden újságírói megkeresésre válaszolni fog.

Így került szóba az ATV műsorában a zsidók számontartása is, ezzel folytatjuk Márki-Zay kedd esti tévés szerepléséről szóló tudósításunkat, az első részt itt olvashatja.  

„Ez akkora felháborodást keltett zsidó körökben is...”

– kezdte volna felvetését a fideszes zsidók nyilvántartásáról a műsorvezető, de Márki-Zay belevágott, hogy nem hiszi, hogy szavai felháborodást váltottak volna ki.

„Feltűnő volt, hogy még be se fejeztem az élőt, azok az emberek, akik Rogántól kapják az SMS-t, már ki is posztolták”

– mondta Márki-Zay a fideszes zsidókról szóló vasárnapi kijelentéséről. Márki-Zay nem akart konkrét személyeket megnevezni. ( Egyébként Márki-Zay vasárnapi bejelentkezéséről tudósító cikkére már aznap este azonnal reagált többek között Hont András, Schiffer András és Ceglédi Zoltán is, talán rájuk gondolhatott?)



Az ezt követő párbeszédet az átélhetőség kedvéért szó szerint idemásoljuk:

Rónai: Ez mitől téma, hogy ki zsidó a Fideszben?

Márki-Zay: Beszéltünk már a cigányságról, a melegekről. Szokjanak hozzá, hogy őszintén fogjuk kezelni ezeket a kérdéseket is.

Rónai: De ez miért téma? Ez nem őszinteség, ez tapintatlanság.

Márki-Zay: De ez őszinteség. Mi a tapintatlanság, bocsánat?

Rónai: Zsidózni.

Márki-Zay: De ki zsidózott?

Rónai: Ön nem zsidózott?

Márki-Zay: Nem, ellenkezőleg! Nagyon pozitívan válaszoltam egy olyan vádra, amit egy izraeli lapban a fideszesek akartak engem beállítani antiszemitának, és pont ellenkezőleg, én azt bizonygatom mindenhol, hogy ez nem így van. Bár azt gondolom, ezt a hazai zsidóság számára nem kell bizonyítani. Orbán is bizonyította azt, hogy ha ő antiszemita embereket tüntet ki, rangos, országos díjakkal, akkor az egyetlen rasszista párt Magyarországon a Fidesz, illetve a szatellitpártjai, de azok is a Fidesz alatt.

Rónai: És erre akkor az a jó válasz, hogy megszámolja, hány zsidó van a Fideszben?

Márki-Zay: De nem számoltam meg, bocsánat. Én csak annyit mondtam, hogy akit én ismerek és vállaltan zsidó a Fideszben, azokat nagyon nagyra becsülöm, és nem látok túl sokat belőlük. De most elnézést kérek, ez érdekes?

Rónai: Szerintem érdekes.

Márki-Zay: Szerintem nem

Rónai: Szerintem sokak felkapták a fejüket, mert ez korábban nem volt divat itt, ezen az oldalon.

Márki-Zay: Bocsánat, itt nincsenek oldalak. Tisztességes magyar emberek vagyunk, és tessék elfogadni, hogy a zsidók, a cigányok, és a melegek is ugyanolyan tisztességes magyar emberek.

Rónai: (nevet) Ezt senki nem kérdőjelezte meg, legalábbis ennél az asztalnál biztosan nem.

Márki-Zay: De az egész mögött ez a feltételezés van. Aki elkezd ezen felháborodni...bocsánat, a Hanuka ünnepségre meghívtak engem is a hazai zsidóság képviselői, Bajnai Gordonnal együtt, és akkor mi van?

Rónai: Ezt mivel szemben használja érvként, hogy meghívták?

Márki-Zay: Mert abszolút nem jogos a felháborodás. Az az antiszemitizmus, hogy valaki kiejti azt a szót, hogy zsidó, szeretettel?

Rónai: Az nem antiszemitizmus. Az, hogy ha valaki nem akar kiállni, hogy zsidó, de megszámolják, az már azért érdekesebb.

Márki-Zay: De ilyen nem volt.

Az egészen elképesztő, tévéstúdiókban ritkán látható vita végén Rónai megjegyezte, hogy ez a beszélgetés már kezd átmenni akadémikusi párbeszédbe, majd Márki-Zay azzal zárta az adást, hogy „szeretet-országot építünk”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató