2022. augusztus 11. - Tiborc, Zsuzsanna
EUR : 401.29
USD : 392.54
Időjárás ikon28°18°

1943. január 12.: Tisztelet és dicsőség a hősöknek - Levél a Don-kanyarból

Vitéz Bányai József a doni tragédiában vesztette életét, amelyről január 12-én emlékezünk meg.

Édesanyjának írt levelével emlékezünk a Hősökre.

1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, melynek következtében a 250 ezer fős 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül mintegy 125-130 ezren estek el, sebesültek meg, vagy estek fogságba.

A magyar katonák kötelességtudatból és kitartásból jelesre vizsgáztak, életüket adták a hazáért, bajtársaikért, még úgy is, hogy nem volt sokuknak megfelelő fegyverzete, felszerelése és ruházata sem.

Nem csak az ellenséggel, hanem Tél tábornokkal is nap, mint nap vívták csatáikat a -30 C-fokban.

Vitéz Bányai József géppuskás szakaszvezető Osztrogozsszkból való kitöréskor halt néhány nap múlva hősi halált. A szakasza parancsnokaként maradt utolsóra, hogy a bajtársait fedezze, életüket mentse. Álljon itt az a szívbemarkoló levél, amelyet édesanyjának írt a halála előtt:

 

"Drága Anyukám!Nagyon várt válaszlapotokat ma kaptam meg kezeimhez. Nagy sokára jött. Ne várjatok most már tőlem levelet és ti se küldjetek...

Az orosz itt valami nagyra készül, mi meg a végsőkig kitartunk. Erre esküdtünk meg. Küldtem haza november 14- én 105 pengőt, abból Ágikának vegyetek keszkenőt. Remélem, hogy Pista öcsém derekasan átveszi a helyemet a családban, neki a zsebórámat hagyom örökül. Neked Anyukám, csak az örökké élő szeretetemet és az utolsó mosolyomat tudom adni. Nagyon szeretlek!

Istentelen hideg van. Itt ülök a géppuskám mellett és a kezem az üres csajkához fagy. Tudom, hogy mire ezt a lapot megkapod, addigra én már nem fázom és elmúlik az éhségem is. Itt halunk meg. Kérlek, hogy ne haragudj rám!

Kezedet csókolja:

Hű fiad: Jóska"

 

Tisztelet és dicsőség a hősöknek!

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató