2024. június 13. - Anett, Antal
EUR : 394.89
USD : 367.51
Időjárás ikon20°14°

Lengyel kormányfőhelyettes: elviselhetetlen terhet jelentene a lengyel háztartások számára az új uniós klímacsomag

Elviselhetetlenül nehéz terhet jelentene a lengyel háztartások számára a Fit for 55 nevű, új uniós klímacsomag, amelynek erőltetése "katasztrofális hibát" jelent Brüsszel részéről - nyilatkozott Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes a Dziennik Gazeta Prawna című lengyel napilapban megjelent interjúban.Az állami kincstárügyi tárcát irányító Sasin a beszélgetésben az egyik legnagyobb lengyelországi pénzügyi intézmény, a PKO BP állami részesedésű bank szakértői által készített elemzésre utalt, mely szerint a klímacsomag keretében tervezett energetikai átalakítás költségei Lengyelország esetében akár 2,4 ezer milliárd zlotyt (189,3 ezer milliárd forint) tehetnének ki 2030-ig.

A politikus rámutatott: ez 900 milliárd zloty (71 ezer milliárd forint) többletköltséget jelenthet a jelenlegi uniós klímacsomaghoz képest. Átszámítva, minden egyes lengyel állampolgárt az intézkedések megközelítőleg 64 ezer zlotyval (5 millió forint) terhelnének meg, amely egy négyfős család esetében 256 ezer zlotyt tesz ki, vagyis egy vidéki városban megszerezhető lakás árát - érvelt Sasin.

Óriási kihívásnak nevezte a lengyel energetika tervezett átalakítását, amely a tavaly elfogadott kormányterv szerint 2040-re a jelenlegi 70 százalékról 11 százalékra csökkenti a szénalapú áramtermelés arányát.

"Közben az Európai Unió nem valamiféle kozmetikai beavatkozást vár el tőlünk, hanem óriási és rendkívül költséges forradalmat"

- jelentette ki Sasin, hozzáfűzve: véleménye szerint az új klímacsomag költségei elviselhetetlenek a lengyelek számára.

Aláhúzta: a brüsszeli álláspontot felül kell vizsgálni.

"Azt tanácsolnám a brüsszeli partnereinknek, hogy politikájukban kevesebb legyen az ideológia, több a pragmatikus hozzáállás, valamint az általunk régóta jelzett követelmények megértése"

- fogalmazott.

Mint kijelentette, "az uniós technokratáknak" meg kell érteniük, hogy az új klímacsomag erőltetése "katasztrofális hibát jelent", és hogy az európai társadalmakra nem lehet ennyire magas terheket áthárítani. Figyelmeztetett arra is, hogy az uniós eszközök csak részben fedeznék az átalakítás költségeit.

A klímaügyi célok szigorítása Sasin szerint azokat a szegényebb országokat sújtja majd, amelyekben kevésbé fejlődtek ki a zöld technológiák. Ezeknek az országoknak a versenyképessége csökkenni fog, miközben előnyös helyzetbe kerülnek a gazdagabb nyugat-európai államok.

"Ennek semmi köze az európai értékekhez. Számítok az európai elit kijózanodására"

- zárta nyilatkozatát a lengyel politikus.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató