2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Recseg az ellenzék: törés és feszültség van Márki-Zay stábja és a pártok közt

Karácsony visszalépése komoly indulatokat keltett, Márki-Zay győzelme „sokkolta” a pártvezetők, aktivisták egy részét. Bizalmatlanság, „alkudozás, csencselés” zajlik a baloldali összefogásban – a 24.hu ellenzéki politikusokkal, háttéremberekkel beszélgetett.

„Beragadt az ellenzék: törés és feszültség van Márki-Zay stábja és a pártok közt, és nem csak ez a baj” – olvasható a 24.hu szerdai írásában. Mint a portál fogalmaz: ellenzéki pártok tucatnyi politikusaival, háttéremberével beszélgettek, hogy megértsék, „miért állt le az ellenzék az előválasztás után, és miért alakulhatott ki az az érzés széles körben, hogy valami nem stimmel”.

Márki-Zay győzelme „sokkolta” az ellenzéket

Mint a portál fogalmaz: „a pártok politikusai, háttéremberei – akik névtelenséget kértek cikkünkben – nehezen találják a hangot Márki-Zay Péter stábjának tagjaival, a döntési rendszer pedig nehézkes, lassú. Érzékelhető elégedetlenség alakult ki Zaránd Péter kampányfőnökkel szemben is, hogy a hetedik frakcióról vagy a betűtípusvitáról ne is beszéljünk”.

A 24.hu szerint a baloldali előválasztás végeredménye „nemcsak meglepte a pártokat, de a vezetők, aktivisták egy részét – egy MSZP-s politikus szavával élve – sokkolta”.

Mint írják: az, hogy Márki-Zay Péter megverte a második fordulóban Dobrev Klárát – miután Karácsony Gergely visszalépett a javára – olyan helyzetet állított elő, amire az ellenzéki szereplők közül senki sem számított.

„Minden arra volt kalibrálva, hogy egy első fordulós Dobrev-győzelem után végül Karácsony nyer, minden párt ezzel számolt. Aztán az utolsó héten bedőlt ez a sztori” – nyilatkozta az egyik párt befolyásos embere a portálnak. Az új szituáció pedig bizonytalanságot, sőt bizalmatlanságot is hozott – teszik hozzá.

„Az előválasztás után minden párt más és más miatt lehetett csalódott”

A 24.hu cikke szerint „az előválasztás után minden párt más és más miatt lehetett csalódott”. Mint írják:

Karácsony visszalépése rengeteg pénz elégetését jelentette a mögötte állók számára, ugyanakkor az még a szűkebb stábon belül is komoly indulatokat keltett – az MSZP-ről nem szólva –, hogy a második forduló előtt Karácsony önként kiszállt a versenyből.

A Jobbikot Jakab Péter sima kiesése sokkolhatta, mivel arra mutatott rá, hogy a komoly energiákat mozgósító vidékjárás, illetve Jakab aktív Facebook-jelenléte nem vagy csak alig volt szavazatra váltható.

A Momentum amúgy sem tárgyalt igazán jól tavasszal és nyáron, Fekete-Győr András pedig kifejezetten gyenge kampányt futott, és tök utolsó lett. Az LMP-nek pedig az volt a legnagyobb eredménye, hogy egyáltalán meghívták az ellenzéki asztalhoz, és ezzel reményt kapott egy frakcióra a következő parlamentben, amit saját erejéből aligha csíphetne meg. Hiába nyerték meg a legtöbb körzetet, a DK-ban sem lehetettek igazán elégedettek.”

Olyan valaki győzött, aki szitokszóként használta Gyurcsány Ferenc nevét az előválasztás során, aztán pedig azt kérte az elnökünktől, hogy ne kampányoljon. Én ezt politikusként még le tudom nyelni, de az aktivistáinknak ez elképesztően rosszul esik”

– nyilatkozta a lapnak egy győztes DK-s jelölt.

Bizalmatlanság, „alkudozás, csencselés”

A 24.hu írása szerint egy ellenzéki politikus így összegzi a helyzetet: „Nincs olyan felállás, hogy ez a kirakós, a sok egyeztetés a hét szereplő közt, akik között számos érdekellentét is van, könnyű legyen. Pláne úgy, hogy bizalmatlanság és más tényezők is nehezítik ezt.

Ha valaki enged, akkor egyből kér érte valamit. Ha Márki-Zay lemond a hetedik frakcióról, kér érte valamit,

például nagyobb beleszólást a kampányba. Alkudozás, csencselés megy: pont úgy, mint egy koalíciós kormányban.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató