2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Ron Werber: Márki-Zayban megvan minden, hogy legyőzze Orbánt bármilyen élő vitában

Az ellenzéknek a tömegek megszólítására kell koncentrálnia, és nem érdemes félreértelmezett felméréseken rugózni – erről beszélt a Hvg.hu-nak adott interjújában Ron Werber izraeli kampányszakember, aki a 2000-es és 2010-es években is dolgozott baloldali pártoknak, Medgyessy Péter Orbán Viktor elleni 2002-es, győztes kampányát is ő vezette.

Néhány fontosabb állítás az interjúból:

- Országos szintű mozgósítás nélkül esélye sincs az ellenzéknek a győzelemre.

- Az összellenzék első számú prioritása az egyéni jelöltek támogatása kell hogy legyen, „mert választásokat csak innen lehet nyerni, nem tv-stúdiókból, nem sajtótájékoztatókról és nem is szép szlogenek vagy grafikák révén”.

- A választás előtti utolsó hat hétben mindenhol ott kell lenniük, ha nyerni szeretnének, „különösen megnyomva az utolsó 2–3 hetet, és annál is inkább az utolsó hat napot az ország összes nagy- és közepes méretű városában”.

- Megfigyelőket is delegálniuk kell az összes szavazóhelyiségbe, arról „a pártok nagy öregjei biztosan tudnak mesélni, mi történhet a szavazatokkal, ha nincs képzett embered a számlálásnál”.

- A közvélemény-kutatások eredménye „rossz ópiuma a politikusoknak”, ez elveszi a figyelmet attól, hogy a sikerhez alulról kell építkezni, fontosak a helyi kampányok.

- Márki-Zay Péter „párton kívüli politikusként tapasztalatlanul mozoghat az összefogásban. Egy ilyen szerteágazó koalíció csapattá kovácsolásához a személyes tehetség mellett rengeteg tapasztalatra, kompromisszumra és türelemre van szükség.”

- „Márki-Zay legfontosabb kihívása az, hogy őszinte együttműködést hozzon létre az egyesült ellenzéken belül. Ez megelőzi azt, hogy az ő és Orbán Viktor összecsapásáról beszéljünk.”

- „Az embereknek elegük van a botrányokból. Sokkal hatékonyabb jól eltalált és konstruktív célú kritikákkal megcélozni a kormánypártot, számokkal és tényekkel kiemelni a megszegett ígéreteiket, a hazugságaikat, a bukásaikat. Mindezt pedig érdemes kiegészíteni azzal, mik az egyszerű, érthető vállalásai az ellenzéknek.”

- „Az isten szerelmére, ezek nemzeti választások, győzzétek meg az embereket, hogy tudtok győzni, ahelyett, hogy egy kínai egyetemi kampusz vagy a munkanélküli segély kérdésén rugóznátok…”

 

Márki Zay Péterről azt mondta, hogy

párton kívüli politikusként tapasztalatlanul mozoghat az összefogásban. Egy ilyen szerteágazó koalíció csapattá kovácsolásához a személyes tehetség mellett rengeteg tapasztalatra, kompromisszumra és türelemre van szükség. De biztos vagyok abban, hogy egy intelligens ember ehhez hamar tud alkalmazkodni. És ne felejtsük el: amit sokan nyersségnek neveznek Márki-Zayval kapcsolatban, az az előnyére válhat. Úgy fest, hogy kellő felkészültséggel megvan benne minden, hogy legyőzze Orbánt bármilyen élő vitában, szócsatában.

Ehhez azonban hozzátette: Márki-Zay legfontosabb kihívása az, hogy őszinte együttműködést hozzon létre az egyesült ellenzéken belül. Ez megelőzi azt, hogy az ő és Orbán Viktor összecsapásáról beszéljünk.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató