2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Tíz évre titkosítják az operatív törzs minden döntését és dokumentumát

Visítás kezdődött a liberális oldalakon.

Az ülésekről készült dokumentumok megismerését megtagadom, mivel azok a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adatok és a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak

– ezt válaszolta Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a hvg.hu közérdekű adatigénylésére, amelyben a lap az operatív törzs eddigi összes üléséről készült jegyzőkönyv vagy feljegyzés, jelentés kiadását kérte. A lap azért kérte a közérdekű adatigénylést, hogy megtudják, készül-e szó szerinti jegyzőkönyv az operatív törzs üléseiről, valamint hogy ezeken hányszor és miről szavaztak az elmúlt közel két év több mint 150 ülésén.

A operatív törzs üléseinek iratai hivatalosan ugyan nem titkosak, vagyis a törvény szerint nem minősített adatok, a testület döntéseiről és azok hátteréről mégis csak annyi tudható, amit maga a testület vagy a kormány közölni akar tájékoztatókon vagy a koronavirus.gov.hu oldalon – hüppög a HVG amihez csatlakozott a teljes baloldali média.

A dokumentumok kiadását megtagadó döntés indoklása az információszabadságról szóló törvény egyik gumiparagrafusára hivatkozik, miszerint minden döntés-előkészítőnek minősíthető adat alapvetően tíz évig nem nyilvános. A hvg.hu azonban emlékeztet, hogy az ilyen adatok megismerését is engedélyezheti az adatkezelő szerv vezetője az ehhez „fűződő közérdek súlyának mérlegelésével”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató