2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Életveszélyes a Balaton jege

Hajnalra virradóra a parti sáv egyes részein, és a kikötőkben kialakult jég a közlekedésre, sportolásra alkalmatlan és életveszélyes – közölte a rendőrség honlapján a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság. A Balaton jege most 1-3 centiméter vastag, így nem lehet rajta tartózkodni, a rendőrségi tájékoztató szerint a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. „A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert” – írták.



A rendőrség felhívja a figyelmet arra is, hogy tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

• éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,

• járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,

• kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint

• folyóvizeken!

A jégen tartózkodás szabályait, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik, a szabályok megszegéséért 5.000-50.000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki, vagy szabálysértési eljárást is indíthatnak, melyben akár 150.000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

A téli szezon leghidegebb éjszakáján vagyunk túl, az Időkép szerint a hófödte keleti tájakon sokfelé –15 fokig süllyedt a hőmérséklet, de a román határhoz közeli Biharkeresztesen –18 fokot mértek. A folytatás pedig enyhülést ígér, pénteken nyugaton akár 10 fok is lehet.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató