2022. augusztus 15. - Mária
EUR : 393.04
USD : 381.48
Időjárás ikon32°19°

Háborús bűnök vádjával beperelte Gorbacsovot hat litván állampolgár

A litván függetlenség elleni háborús bűn vádjával - vagyis az 1991. január 13-i szovjet támadás miatt, annak évfordulóján - beperelte a ma már 90 éves Mihail Gorbacsov volt szovjet vezetőt csütörtökön hat litván állampolgár, akik az összecsapások néhai áldozatainak hozzátartozói - jelentette az AFP francia hírügynökség.

A függetlenség kikiáltásának hírére az akkori szovjet hadsereg 1991 januárjában el akarta foglalni a litván rádió és tévé székházát és más fontos épületeket Vilniusban, de több ezer litván megpróbálta megakadályozni ezt, ami összecsapásokba torkollott. Ezekben 14 fegyvertelen civil életét vesztette, több mint 700-an pedig megsebesültek.

Az MTI beszámolója szerint az ügyben már korábban is pereltek az áldozatok hozzátartozói, és egy litván törvényszék 2019-ben háborús bűncselekmények vádjával el is ítélt 67 volt szovjet tisztségviselőt - többségüket távollétükben -, de az ügyészek a kérdéses időben hatalmon lévő szovjet vezető, Gorbacsov ellen nem voltak hajlandók eljárást indítani. Ez felháborította a felpereseket. E felperesek azt hangoztatják, Gorbacsov irányította akkor a szovjet hadsereget, de nem tudta megakadályozni ezt a "nemzetközi bűnt" a szovjet uralom alól 50 év után kitörni akaró litvánok ellen.

A korabeli szovjet védelmi miniszter, a 2020-ban elhunyt Dmitrij Jazov is azok között volt, akiket távollétükben ítélt el a litván bíróság.

"Nyilvánvaló, hogy a hadsereg akciója nem lett volna lehetséges a Gorbacsovval történt egyeztetés nélkül" - jelentette ki Robertas Povilaitis, aki az apját veszítette el az összecsapásokban. Szerinte ha a főparancsnok felelősségét nem vizsgálják, akkor nem lehet teljes az igazságszolgáltatás.

Az ügyben a volt szovjethatalom több litván tisztségviselőjét is elítélték és bebörtönözték, azonban vannak köztük olyanok, akik Oroszországban vagy Fehéroroszországban élnek, így a litván hatóságok nem tudják bíróság elé állítani őket.

 

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató