2022. január 27. - Angelika
EUR : 359.65
USD : 318.64
Időjárás ikon

Rasszista lett a dán királyi család aranyhintója, nem használják többet

A hintó az oldalán látható, rasszistának tekintett festmények miatt kapott heves kritikákat.

Nem használja többé a dán királyi család sokat vitatott történelmi aranyhintóját, amely az oldalán látható, rasszistának tekintett festmények miatt kapott heves kritikákat – közölte csütörtökön Vilmos Sándor holland király.

Nem írhatjuk újra a múltat. De megpróbálhatunk megbékélni vele”

– mondta videóüzenetében az uralkodó. A kocsit addig nem fogják használni, amíg Hollandia gyarmatosítói múltja vitákat szül.

Az aranyhintó akkor fog ismét útra kelni, amikor Hollandia készen áll erre a lépésre. És most még nem ez a helyzet” 

– fogalmazott. 

Az oldalán látható, rasszistának számító festmények miatt sokan a holland gyarmati birodalomban uralkodó rasszizmus és a rabszolgaság szimbólumának tartják a korábban rendszeresen használt járművet. A rasszizmusról szóló vitát elsősorban a Hódolat a telepeseknek címet viselő képek váltották ki. Ezeken egy trónon ülő fehér nő látható, lábainál fekete emberek térdelnek és ajándékot kínálnak neki.

A több mint 120 éves kocsi fontos szimbólum a monarchia számára. Az amszterdami polgárok ajándékozták Vilhelmina királynőnek 1898-as trónra lépése alkalmából. A hagyományok szerint a királyi pár minden évben egyszer, szeptemberben utazott a hintón a parlamentbe. 

Az aranyhintót 2015 óta nem használták, akkor kezdődött meg a restaurálása. A mintegy öt évig tartó felújítás után, az elmúlt hat hónapban az Amszterdam Múzeumban volt látható egy kiállítás keretében.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató