2023. október 01. - Malvin
EUR : 391.25
USD : 368.76
Időjárás ikon22°12°

Két héten belül harmadszor lőtt fel rakétát Észak-Korea

Minden bizonnyal ballisztikus rakétát lőtt fel Észak-Korea, jelezte a japán parti őrség és a dél-koreai hadsereg. Ez utóbbi tájékoztatása szerint az egyelőre azonosítatlan rakétát az ország keleti partvidékéről lőtték ki a Japán-tengerre, amit, mint általában, sikerült eltalálniuk.

Észak-Korea az elmúlt két hétben már végzett két rakétakísérletet, ez volt a harmadik. Kim Dzsongun, az ország diktátora az újabb rakétakísérlet előtt az Egyesült Államokat bírálta, amiért az újabb szankciókkal büntette az előző két rakétakísérlet miatt. Ő ugyanis úgy értékelte, hogy a rakétakísérletekre válaszul kiszabott szankciókkal valójában az USA konfrontálódik Észak-Koreával, és nem fordítva.

Az észak-koreaiak érvei szerint rakétakísérleteik jogos önvédelemnek számítanak, a szankciókkal pedig csak elszigetelni próbálják az országot. Valójában az USA újra és újra diplomáciai tárgyalásokra szólítja Észak-Koreát, igaz, azért, hogy a nukleáris leszerelésről és a fegyverkorlátozásokról tárgyaljanak. Az északi rezsim ezt "gengszterkedésként" értékelte, fenntartva, hogy hiperszonikus siklórakétáival, amikkel mostanában kísérletezik, csak saját önvédelmét akarja garantálni, és egyáltalán nem fenyegetésnek szánja a rendszerint Japán irányába kilőtt rakétáit.

(The Guardian)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató