2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Lefulladt a baloldali népszavazás, mint egy negyvenéves Dacia a mínusz húszban

Volner János írása

Szeretnénk mindenkit emlékeztetni arra, hogy a Kúria még a tavalyi év végén, december 8-án hitelesítette a baloldali összefogás Fudan Egyetemről és a 270 napos álláskeresési járadékról szóló népszavazási kezdeményezését. Azóta megy a szerencsétlenkedés, amiért természetesen végül majd megint a „diktatúra”, vagy személyesen Orbán lesz a hibás. Ismerjük már ezt a szöveget, ugyanezt mondták, amikor az őszi előválasztásuk is káoszba és érdektelenségbe fulladt.

Karácsony Gergely a tavalyi évben nagyképűen még arról nyilatkozott, hogy a baloldali összefogás két nap alatt simán összegyűjti a szükséges aláírásokat. Ehhez képest még mindig nincsenek készen.

Megyei jogú nagyvárosok egész sorát láthatjuk, ahol a baloldal egyáltalán nem is gyűjt aláírásokat.

A baloldali összefogás azon túl, hogy ígéretével ellentétben nem tud a népszavazás ügye mellett elégséges erőket mozgósítani, még a népszavazási eljárás rendszerével sincs tisztában.

Még ha meg is lesz a minimális számú, azaz kétszázezer érvényes aláírás, a választási szerveknek legalább harminc napjába fog telni az ellenőrzési folyamat, aminek sikerességét az NVB hagyja jóvá. Ezt természetesen meg lehet támadni a bíróságon, ami eddig minden népszavazási eljárásnál megtörtént Magyarországon, és ez esetben természetesen újabb időveszteségre kell számítani. Az már csak hab a tortán, hogy benne vagyunk a kampányidőszakban, amikor az Országgyűlés már jóval kevesebbet ülésezik, így a népszavazás elrendelését sem lehet azonnal intézni.

Szóval hosszú és bonyolult folyamatról van szó, de szabályai és eljárásrendje évtizedek óta ugyanaz, így a baloldali összefogás pontosan tudta, mire vállalkozott. Annak oka, hogy nem gyűlnek az aláírások, a kiírt témák társadalmi érdektelenségében, és a baloldal egyre szélesebb körű elutasítottságában keresendő. Most komolyan, a fővárosi balliberális szubkultúrán kívül kit hoz lázba a Fudan?

Az már biztos, hogy április 3-án nem lesz népszavazás a baloldal témáiban, így hatmilliárd forintba fog kerülni az adófizetőknek a szerencsétlenkedés.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató